“Στα σκαριά” συνάντηση κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ: Με τη συμμετοχή του Προέδρου Μπάιντεν

File photo: O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, κάνει δηλώσεις στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA, VIRGINIA MAYO, POOL




Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται -εκτός απροόπτου- συναντηθούν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για μια έκτακτη συνάντηση εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, αν και το ταξίδι του δεν έχει οριστικοποιηθεί, ούτε η σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Αλλά, όπως αναφέρει το CNN, η σύνοδος αυτή τη στιγμή συζητείται σοβαρά καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να περιορίσει τη βάναυση, όπως χαρακτηρίζεται, εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNBC:

Μια επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν θα ενίσχυε την προσπάθεια να στηριχθούν οι αμερικανικές συμμαχίες στην Ευρώπη καθώς κλιμακώνεται η βίαια εισβολή της Ρωσίας.

Από την έναρξη της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Μπάιντεν έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ενότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των χωρών της G-7 για να αντιμετωπίσουν τον Ρώσο πρόεδρο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό οικονομικών κυρώσεων και στρατιωτικής αποτροπής.

Το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας και έχει παράσχει αμυντικά όπλα και τακτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας, αλλά έχει καθεστώς εταίρου.

Κατά τη δική του παραδοχή, ο Μπάιντεν πέρασε «ώρες και ώρες και ώρες» στο τηλέφωνο τις τελευταίες εβδομάδες με συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο κυρώσεων που ουσιαστικά κατέστρεψε τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, καθώς ο Πούτιν κλιμακώνει τη σκληρότητα των επιθέσεων του εναντίον αμάχων στην Ουκρανία και τον πόλεμο παραπληροφόρησης στην πατρίδα του, γίνεται σαφές ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αλλάξουν τον λογισμό στη Μόσχα.

Ο Μπάιντεν είναι επιφυλακτικός σχετικά με την αποστολή επιθετικών όπλων στην Ουκρανία ή την προσπάθεια υπεράσπισης μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους ουρανούς πάνω από τη χώρα.

Η κυβέρνησή του έχει σοβαρές ανησυχίες ότι εάν οι ενέργειες των ΗΠΑ θεωρηθούν από τη Ρωσία ότι προκάλεσαν άμεσα το θάνατο Ρώσων στρατιωτών, αυτό που σήμερα είναι μια περιφερειακή σύγκρουση θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο.

Σε Βρυξέλλες και Πολωνία

Επίσης όπως μεταδίδει το Reuters ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές και άλλες πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, ο κ. Μπάιντεν σκοπεύει να συναντηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στις Βρυξέλλες την 23η Μαρτίου, ωστόσο επισήμαναν ότι οι σχεδιασμοί του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό οριστικοποίηση και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία του πολέμου.

Μια από τις πηγές αυτές είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ενδέχεται να ταξιδέψει επίσης στην Πολωνία, όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συντονίζεται με τους εταίρους της στο NATO και τους ευρωπαίους συμμάχους της, ωστόσο, πρόσθεσε, για την ώρα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πιθανολογούμενο ταξίδι του κ. Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε παράταση του στρατιωτικού νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: