Σμήνη πολεμικών αεροσκαφών να πετούν στους ελληνικούς ουρανούς και τανκς να παρελαύνουν έξω από το Κοινοβούλιο…

FILE PHOTO: Ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων πετούν στον Αττικό ουρανό. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Στην προχθεσινή στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται το πρακτορείο Associated Press, μιλώντας για χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν σμήνη πολεμικών αεροσκαφών να υπερίπτανται και τανκς να παρελαύνουν έξω από το Κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνεται, επρόκειτο για την πρώτη παρόμοια εκδήλωση που ήταν ανοιχτή στους θεατές εδώ και δύο χρόνια καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας, μόνο αξιωματούχοι επετράπη να παρακολουθήσουν την περσινή στρατιωτική παρέλαση που σηματοδοτούσε την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις 25 Μαρτίου 1821.

Η παρέλαση του 2020 ακυρώθηκε ως μέρος των μέτρων περιορισμού για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Παρατίθενται επίσης δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την ομιλία του για την 25η Μαρτίου την Παρασκευή:

«Φέτος καλωσορίζουμε την εθνική μας επέτειο με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα του πολέμου. Μια φωτιά που άναψε ξανά στην Ευρώπη, βάφοντας τα σύνορα με αίμα και μετατρέποντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόσφυγες», ανέφερε.

«Οι διαχρονικές ιδέες της Επανάστασης του 1821 ξεπερνούν σύνορα και αιώνες. Έτσι, το πάθος για ελευθερία τότε, έγινε αλληλεγγύη για τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα», πρόσθεσε.

Το γραφείο Μητσοτάκη ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον Ουκρανό Πρόεδρο VZelenskyy, ο οποίος τον συνεχάρη για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Σημειώνεται επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Zelenskiy να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ημερομηνία να διευθετείται τις επόμενες ημέρες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στην προχθεσινή στρατιωτική παρέλαση συμμετείχε και η Γαλλία, συνεισφέροντας μαχητικά αεροσκάφη Rafale και μια τιμητική φρουρά του ναυτικού, με το δημοσίευμα να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα την Πέμπτη συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά τριών φρεγατών και έξι επιπλέον Rafales από τη Γαλλία.

Τα έξι νέα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, που θα κατασκευαστούν από την Dassault Aviation, προστέθηκαν σε προηγούμενη παραγγελία 18 Rafales που περιελάμβανε αεροπλάνα που προηγουμένως ανήκαν στη γαλλική αεροπορία.

Οι τρεις γαλλικές φρεγάτες κλάσης FDI θα κατασκευαστούν από τον αμυντικό εργολάβο Naval Group στη δυτική Γαλλία και θα παραδοθούν έως το 2026. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Γαλλία υποστήριξε την Αθήνα κατά τη διάρκεια της οξείας αντιπαράθεσης που είχε με την Άγκυρα σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, ενώ οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν υπογράψει μια συμφωνία αλληλοβοήθειας στο θέμα της ασφάλειας, η οποία προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: Associated Press – GreeceIndependence day parade held with spectators allowed

Σακελλαροπούλου: Η επέτειος του ’21 μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στην Ιστορία με πίστη στις δικές τους δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: