Σαν έτοιμη από καιρό η Οδησσός: Οχυρωμένη όπως το 1942 και με τη διάσημη ΄Οπερά της να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο [photos, videos]

Καλλιτέχνες της διάσημης Όπερας της Οδησσού μπροστά στις οχυρώσεις ρωσικής εισβολής. Photo: Hellas Journal




O ρωσικός κλοιός γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας σφίγγει, καθώς σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στη Χερσώνα και το Μικολάιβ, τις δύο πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Κριμαία και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Οδησσό.

Η πανέμορφη και κοσμοπολίτικη Οδησσός, με το ομώνυμο σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, διέθετε ως γνωστόν μία αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Διεθνώς φημισμένη είναι και η Εθνική Όπερα της Οδησσού.  Τώρα, τα μέλη της παιανίζουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας καθώς οι εθελοντές εργα΄ζονται στα οχυρωματικά έργα ενόψει ρωσικής εισβολής…

Τα οχυρωματικά έργα μπροστά στο κτίριο της Όπερας μοιάζουν “φωτογραφία” του 1942…

Στους δρόμους της Οδησσού, κυρίως στο κέντρο της πόλης, οι κάτοικοι προετοιμάζονται, ενώ χιλιάδες έχουν ενταχθεί σε ομάδες πολιτοφυλακής και πλέον έχουν το όπλο “παρά πόδα”.

Χωρισμένοι σε ομάδες με συγκεκριμένα καθήκοντα, κάποιοι έχουν γεμίσει σακιά με άμμο από την παραλία της Οδησσού. Άλλοι, έχουν στήσει οδοφράγματα με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς έπιπλα, τραπεζοκαθίσματα από τα καφέ της περιοχής, οικοδομικά υλικά. Άλλοι γεμίζουν τις παραλίες με αντιαρματικά φράγματα.

Σε διαφορετικές γωνιές της πόλης έχουν στηθεί σημεία ελέγχου, που εξετάζουν όλους όσους μετακινούνται στην πόλη. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται και οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Στον ναζιστικό πόλεμο και τώρα…

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1942, η Οδησσός είχε καταληφθεί από τις ρουμανικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονταν από τους Ναζί. Τότε στους δρόμους της Οδησσού είχε γίνει οχυρώσεις και οδοφράγματα και όπως διακρίνεται και στην ασπρόμαυρη εικόνα πιο κάτω, μπροστά στην όπερα υπήρχαν σακιά με άμμο, καθώς και οι μεταλλικές «αράχνες», για να αποτρέπουν την προέλαση των τεθωρακισμένων.

Σήμερα, το 2022, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Φωτογραφίες: Hellas Journal

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: