Ρωσικές βόμβες σε θέατρο-καταφύγιο με 1.200 αμάχους στη Μαριούπολη: Πρώτη απάντηση Κιέβου στο «ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων»

Μία γυναίκα που μόλις έχει διασωθεί από τη Μαριύπολη αντιδρά μέσα στο λεωφορείο που την μεταφέρει εκτός της πολιορκούμενης πόλης. EPA/ARKADY BUDNITSKY




Θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει άμαχοι πολίτες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, βομβάρδισαν οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στο BBC, o Σέρχιφ Ορλόφ, αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, επιβεβαίωσε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και εκτίμησε ότι εκεί βρίσκονταν περίπου 1.000 ώς 1.200 άτομα.

«Το (ρωσικό) αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι. Είναι αδύνατον να ανακοινώσουμε έναν απολογισμό προς το παρόν, επειδή οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

 

Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος.

Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε την επίθεση αποδίδοντά την σε προβοκάτσια του Τάγματος του Αζόφ, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ανατίναξε σκόπιμα τμήμα του κτιρίου. 

 

Η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο. Τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται και η Ρωσία δεν έχει επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Η πόλη βρίσκεται υπό συνεχή ρωσικό βομβαρδισμό από την αρχή του πολέμου και ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση σε νοσοκομείο άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

Ο Ορλόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή αμάχων που είχαν φύγει από τη Μαριούπολη στο δρόμο τους προς την πόλη Ζαπορίζια, τραυματίζοντας πέντε πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί. Τα βίντεο που ακολουθούν ειναι από την τοπική διοίκηση της Ζαπορίζια.

Πρώτη ουκρανική τοποθέτηση στο σχέδιο 15 σημείων που δημοσίευσαν οι FT

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαϊλο Ποντόλιακ τοποθετήθηκε στο δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο Ποντόλιακ ανέφερε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μόνο τα «αιτήματα της ρωσικής πλευράς».

 

Ο ίδιος ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει τα δικά της αιτήματα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», πρόσθεσε.

 

Η Ουκρανία απορρίπτει την απαίτηση της Ρωσίας να γίνει Σουηδία ή Αυστρία: Μπρος πίσω οι συνομιλίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: