Η Ουκρανία απορρίπτει την απαίτηση της Ρωσίας να γίνει Σουηδία ή Αυστρία: Μπρος πίσω οι συνομιλίες

File photo: Ο πρόεδρος Πούτιν με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ. EPA, MAXIM SHEMETOV, POOL




Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Μια προοπτική που απέρριψε δημόσια μέσα σε λίγα λεπτά η Ουκρανία, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας για οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πεσκόφ σχολίαζε επισημάνσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση: «Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που να είναι ταυτόχρονα όμως ένα κράτος με το δικό του στρατό και το δικό του πολεμικό ναυτικό».

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να συζητήσει την ουδετερότητα, σημειώνει το Ρόιτερς. Λέει πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου.

Η άμεση απόρριψη της Ουκρανίας

Αμεση ήταν η απάντηση της ουκρανικής πλευρά σε όσα υποστήριξε νωρίτερα ο εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, περί αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου στην Ουκρανία.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, εκ των εκπροσώπων της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, απέρριψε κάθε μοντέλο ουδετερότητας της χώρας του λέγοντας παράλληλα πως η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”» ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στα social media και έσπευσε να διευκρινίσει πως απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Κατέληξε δε λέγοντας πως: «Η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή σχεδιάζει να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με αυτούς τους γείτονες. Γι’ αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και το ρόλο τους, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε: «Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά “σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC.

Η Ουκρανία έχει επίσης προβεί με επιφυλακτικό τρόπο σε θετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Λέει ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τον πόλεμο, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Ανακοινώνοντας την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απειλούν την Ρωσία με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, στην πίσω αυλή της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή παρά να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση επειδή οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία υφίσταντο «γενοκτονία» από “εθνικιστές και νεοναζιστές” μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα / Μόσχα, Ρωσία

Ηξεις αφήξεις ο Λαβρόφ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες: “Δεν είναι εύκολες αλλά υπάρχει ελπίδα”- Δεν βλέπει ενδιαφέρον από ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: