Πρόταση πέντε σημείων από την Ουκρανία για ειρήνευση και αίτημα για τις εγγυήτριες δυνάμεις

File photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας και Ουκρανίας. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, μη πυρηνικό καθεστώς, πολιτική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς και επικύρωση της συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος πρότεινε η Ουκρανία, στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού μεταφέρει πληροφορίες για τις προτάσεις των Ουκρανών.

Ποια είναι η πρόταση της Ουκρανίας;

1- Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

2- Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

3 – Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

4- Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

Η Ρωσία λέει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς

Πώς πρόκειται να επικυρωθεί;

5- Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

Οι εγγυήτριες δυνάμεις

Η Ουκρανία προτείνει την Διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Νταβίντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Σήμερα κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας ότι «δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στην ρωσική πλευρά».

«Επιμένουμε, στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος…που έγινε με τον Μνημόνιο της Βουδαπέστης».

Σύμφωνα με τον Ααραχαμία, η συμφωνία αυτή πρέπει να συνιστά έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που πραγματικά θα λειτουργεί, όπου οι εγγυήτριες χώρες θα υποχρεούνται κατά αναλογία με το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες, σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής και θα παρέχουν την συνδρομή τους.

«Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης συμπεριλαμβάνεται, αλλά σ’ αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε ο ουκρανός διαπραγματευτής.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν.

Ο Αραχαμία είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανία και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει την συγκατάθεση τους.

Παράλληλα ο ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, δεν διευθετούνται από αυτή την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις».

ΠΗΓΗ: ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταμάτησαν για διαβουλεύσεις οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου: Οι Ουκρανοί θέτουν ως προϋπόθεση την κατάπαυση του πυρός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: