Σταμάτησαν για διαβουλεύσεις οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου: Οι Ουκρανοί θέτουν ως προϋπόθεση την κατάπαυση του πυρός

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Με τις μάχες να μαίνονται επί ουκρανικού εδάφους και με συγκρατημένες προσδοκίες ολοκληρώθηκε στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, η πρώτη φάση αυτού του γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Μετά από περίπου 4 ώρες οι δύο πλευρές σηκώθηκαν από το τραπέζι προκειμένου να διαβουλευθούν με τις χώρες και τους προέδρους τους και είναι άγνωστο εάν και πότε θα επενέλθουν.

Στις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά οι Ουκρανοί διαπραγματευτές επισημάνθηκε ότι η δική τους πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει απ’ ευθείας με τη Ρωσία το καθεστώς της Κριμαίας και να διαβουλευτεί επί δεκαπενθήμερο με το Κρεμλίνο, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι σε δεύτερη φάση πρέπει να επιστρέψουν τα 3,5 εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων στα σπίτια τους προκειμένου να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα που θα κληθεί να επικυρώσει την όποια συμφωνία υπάρξει.

Τέλος, στάθηκαν ιδιαίτερα στους εγγυητές της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί, κάτι που όπως φαίνεται αποτελεί μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις

Αυτοί είναι οι όροι μας, είπαν, συμπληρώνοντας ότι τέθηκε υπόψιν της Ρωσίας και αναμένεται απάντηση.

Από την πλευρά της η Ρωσία λίγη ώρα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές χαρακτήρισαν μάλιστα δια στόματος του επικεφαλής τους Βλαντιμίρ Μεντίνσκι «ουσιαστικές» τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

 

Νωρίτερα: Τις δύο αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία“.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονταν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι, ενώ σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Κίρυλο Τιμοσένκο, ο οποίος συμμετείχε στην ουκρανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία, τόνισε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιμείνει στις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. “Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι το κύριο καθήκον μας“, τόνισε σε ανάρτησή του.

Εγγυήσεις ασφαλείας και κατάπαυση του πυρός

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει το Κίεβο από τις συνομιλίες στην Τουρκία, είναι μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ανέφερε νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντιμίτρι Κουλέμπα. Ο ίδιος συμβούλεψε τους συμπατριώτες του, που θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τους Ρώσους, να μην φάνε, να μην πιουν και να μην ακουμπήσουν τίποτα.

Η προειδοποίηση ήλθε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη για τα συμπτώματα δηλητηρίασης που εμφάνισαν στο Κίεβο δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές και ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος, πάντως, είναι παρών στις συνομιλίες.

Στις 10 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου.

Τσαβούσογλου: Η πιο σημαντική πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Για την πιο σημαντική πρόοδο «από την έναρξη των διαπραγματεύσεων» έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Όπως είπε, αναμένουν το επόμενο διάστημα να συνέλθουν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η έναρξη της συνάντησης από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι ένδειξη της σημασίας που δίνουμε στην ειρήνη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία. Προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Βλέπουμε ότι η προσέγγιση μεταξύ των μερών αυξάνεται. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει πλέον», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε το επόμενο διάστημα αναμένουν να συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών και να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. «Στη συνάντησή μας, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Γνωρίζουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και την ευθύνη που έχουμε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε αρμονία με τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να διασφαλίσουμε μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, ΚΥΠΕ

Με δικό τους νερό και φαγητό οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις: Καχυποψία, χαμηλές προσδοκίες και Αμπράμοβιτς

Τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα Μακρόν -Πούτιν για την εκκένωση της Μαριούπολης μαζί με Ελλάδα και Τουρκία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: