«Πράσινο φως» για δημιουργία ειδικών φυλακών για ανήλικους στην Κύπρο, χωρίς συρματοπλέγματα και φρουρούς

H υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Στέφη Δράκου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. ΚΥΠΕ, ΥΔΔΤ




Άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση φυλακών ανηλίκων μετά την χθεσινή έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, πρότασης της υπουργού Δικαιοσύνης μαζί με σχετικό κονδύλι.

Μετά το πράσινο φως από το υπουργικό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη προσφορών ώστε να εξευρεθεί η κατάλληλη δομή για να εντάσσονται τα παιδιά εκεί, όταν καταδικάζονται από το Δικαστήριο Ανηλίκων.

Το κόστος του χώρου κράτησης ανηλίκων υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τις €800.000 για ένα χρόνο λειτουργίας. Η δομή δεν πρέπει να θυμίζει φυλακές αλλά θα είναι ένα οικοδόμημα χωρίς συρματοπλέγματα και φρουρούς.

Ο σχεδιασμός που έγινε προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα τόσο στο θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και στο θέμα των υλικοτεχνικών παροχών και του τρόπου λειτουργίας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος, το οποίο θα παρέχει τα εχέγγυα για την ασφάλεια των παιδιών που θα υπόκεινται στο έσχατο μέτρο της κράτησης, αλλά και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παροχή κάθε μορφής στήριξης προς τα παιδιά αυτά.

Σήμερα όσα παιδιά ηλικίας 16-18 ετών καταδικάζονται σε φυλάκιση, στέλλονται στη φυλακή, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος κράτησης. Παρόλο που διαχωρίζονται από τους βαρυποινίτες, εντούτοις ο χώρος δεν θεωρείται κατάλληλος για την ηλικία τους.

Η δομή θα φιλοξενεί περί τους δέκα ανήλικους που θα καταδικάζονται σε φυλάκιση για σοβαρά αδικήματα και θα λειτουργείται από τον φορέα που θα κερδίσει την προσφορά.

Ο χώρος κράτησης ανηλίκων προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία που ψήφισε πέρσι η Βουλή. Όπως είχε δηλώσει στον «Φ» η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, με τη νομοθεσία αυτή εγκαθιδρύονται δομές και εισάγονται νέοι θεσμοί και διαδικασίες που επιτρέπουν τη διαφορετική μεταχείριση των παιδιών από τους ενήλικους παραβάτες και καθιστούν το σύστημα δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά, με απώτερο στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δομής κράτησης, τονίζει η υπουργός, ο σχεδιασμός που έγινε προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα τόσο σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και σε υλικοτεχνικές παροχές και τρόπου λειτουργίας.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος, το οποίο θα παρέχει τα εχέγγυα για την ασφάλεια των παιδιών που θα υπόκεινται στο έσχατο μέτρο της κράτησης, αλλά και να δημιουργεί προϋποθέσεις για παροχή κάθε μορφής στήριξης προς τα παιδιά αυτά» λέει η υπουργός Δικαιοσύνης και συμπληρώνει:

«Απώτερος σκοπός είναι να μπορούν να εξέλθουν των δομών πιο ισχυρά, πιο ανθεκτικά αν θέλετε, ώστε με την επανένταξή τους στην κοινωνία να διαθέτουν τις αντιστάσεις που θα τα κρατήσουν μακριά από οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεκτροπές».

Πηγή: philenews.com

Το 19% των κατοίκων της Κύπρου είναι πολίτες άλλων χωρών: 11% της ΕΕ και 8% τρίτων χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: