Αμπράμοβιτς, η μαριονέτα του Πούτιν: Ο ολιγάρχης που έγινε ειρηνοποιός για να σώσει την περιουσία του [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο κατά την έναρξη των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να κάθεται δίπλα στον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Screenshot via YouTube, Daily Mail




Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη χθες Τρίτη, ένα πρόσωπο ξεχώριζε χαμογελαστό, καθώς ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο υφιστάμενος σκληρές δυτικές κυρώσεις ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν εμφανίζεται επίσημα ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά προφανώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια, πετώντας μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Κωνσταντινούπολης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Εξάλλου, χθες, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ήταν παρών στις συνομιλίες δήλωσε ότι «ο Αμπράμοβιτς τοποθετήθηκε από τον Πούτιν στην διαπραγματευτική ομάδα της Ρωσίας».

Περαιτέρω ερωτηματικά δημιουργήθηκαν για τον ρόλο που παίζει ο Αμπράμοβιτς και ο λόγος για κάτι τέτοιο, όταν την περασμένη Δευτέρα   η Wall Street Journal και το ερευνητικό πρακτορείο Bellingcat υποστήριξαν ότι ο Αμπράμοβιτς και ένας Ουκρανός βουλευτής ήταν μεταξύ των τριών ατόμων που αρρώστησαν με συμπτώματα που συνάδουν με χημική δηλητηρίαση , κατά τη διάρκεια ενός γύρου διαπραγματεύσεις στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς είχε αρρωστήσει μετά τη συνάντηση και είχε χάσει την όρασή του για αρκετές ώρες. Σύντομα ανάρρωσε και μπόρεσε να λάβει μέρος σε μεταγενέστερους γύρους διαπραγματεύσεων.

  • Η είδηση ​​για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση αντιμετωπίστηκε με έντονο  σκεπτικισμό. Με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα σε μια σπάνια συγκυρία να διαμηνύουν ότι δεν πολυπιστεύουν την ιστορία της δηλητηρίασης.

«Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για κάτι  περιβαλλοντικό», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «όχι δηλητηρίαση».

Την Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε τη δική του άρνηση: «Αυτό είναι μέρος του πανικού των πληροφοριών, μέρος του σαμποτάζ πληροφοριών, του πολέμου πληροφοριών. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθινές… είναι απαραίτητο να φιλτράρουμε έντονα τη ροή των πληροφοριών».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε «να ακολουθείτε μόνο τις επίσημες πληροφορίες».

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, της Bellingcat, είπε ότι εμμένει στους ισχυρισμούς του. «Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, αλλά κάτι συνέβη», είπε.

Ο Γκρόζεφ έχει ιστορικό αποκάλυψης προσπαθειών δηλητηρίασης, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης της ρωσικής ομάδας κρούσης που φέρεται να δηλητηρίασε τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020. Είπε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τρέχον περιστατικό.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και των ανησυχιών ασφαλείας των ατόμων και της σωστής ενημέρωσης του κοινού», είπε ο Γκρόζεφ.

Εκτός από τους ισχυρισμούς για δηλητηρίαση, η εμφάνιση του ντροπαλού ολιγάρχη στο επίκεντρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει επίσης εκπλήξει πολλούς.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αμπράμοβιτς εμφανίζει τον εαυτό του ως άτομο  που έχει αποσυρθεί από την αιχμή της επιχειρηματικής ζωής και δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Είναι γνωστό πως χρηματοδοτεί πολιτιστικούς σκοπούς και γενικά διάγει πολυτελή βίο. Αν και μερικές φορές μπορεί να τον εντοπίζουν σε γκαλερί τέχνης, θέατρα ή εστιατόρια της Μόσχας, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν δίνει συνεντεύξεις.

Οι πληροφορίες για τον πλούτο και τον τρόπο ζωής του Αμπράμοβιτς τείνουν να προέρχονται από δικαστικές υποθέσεις, ιδίως μια επική μάχη του 2012 στα δικαστήρια του Λονδίνου με τον πρώην ευεργέτη του Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Αμπράμοβιτς τον είχε εξαπατήσει αποσπώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αναγκάζοντάς τον να πουλήσει το μερίδιό του στο εταιρεία πετρελαίου Sibneft σε μειωμένη τιμή. Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του Αμπράμοβιτς.

Πιο πρόσφατα, στο Λονδίνο, ο Αμπράμοβιτς άσκησε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της δημοσιογράφου Κάθριν Μπέλτον, αμφισβητώντας ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο βιβλίο της με τίτλο “Οι άνθρωποι του Πούτιν”, συμπεριλαμβανομένης της πληροφορίας ότι ο Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι κατόπιν αιτήματος του Πούτιν.

Σε εκείνη τη δικαστική υπόθεση, οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι «ο Αμπράμοβιτς βρίσκεται σε απόσταση από τον Πούτιν», κάτι που αμφισβητήθηκε από την ξαφνική εμφάνισή του ως απεσταλμένου στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.

Πηγή στην ουκρανική αντιπροσωπεία είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrayinska Pravda ότι ο Αμπράμοβιτς είχε τοποθετηθεί ως ουδέτερος ενδιάμεσος και ο κύριος ρόλος του ήταν «να μεταβιβάσει τη θέση μας στο αφεντικό του με ανθρώπινη γλώσσα»….

  • Στο Κίεβο, ο Αμπράμοβιτς θεωρείται, αν μη τι άλλο, ως ένας σοβαρός συνομιλητής που τον ακούει ο Πούτιν. Η επίσημη διαπραγματευτική ομάδα της Ρωσίας αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους δεύτερης κατηγορίας που δεν θεωρούνται άνθρωποι με επιρροή, επομένως ο Πούτιν μπορεί να επέλεξε τον Αμπράμοβιτς ως πιο σοβαρό συνομιλητή για να τον στείλει στους Ουκρανούς.

«Ο Πούτιν ψάχνει για υπόγεια κανάλια. Δεν πιστεύει σε τίποτα που είναι ανοιχτό. Όλα θα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά», είπε η βετεράνος Ρωσίδα δημοσιογράφος Γεβγκένια Αλμπάτς.

Πηγή στη Μόσχα δήλωσε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε δύο προσωπικές συναντήσεις με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ουκρανική πλευρά. Μετά την επίσκεψη κατά την οποία ο Αμπράμοβιτς αρρώστησε, επέστρεψε ξανά για άλλη μια επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, είπε η πηγή.

  • Ο Ζελένσκι, στη συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του και τον είχαν ενημερώσει για την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην ουκρανική οικονομία.

«Λάβαμε μηνύματα από αυτόν και από αρκετούς άλλους επιχειρηματίες που έλεγαν «ας βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι», είπε ο Ζελένσκι. Είπε επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς είχε εμπλακεί σε ανεπιτυχείς συζητήσεις για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, δεν ανέφερε τις επισκέψεις του Αμπράμοβιτς στο Κίεβο ή τις δικές του υποτιθέμενες συναντήσεις με τον ολιγάρχη.

Η δημοσιογράφος  Άλμπατς ανέφερε ότι οι προσφορές από τον Αμπράμοβιτς και άλλους Ρώσους επιχειρηματίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία μπορεί να προέρχονται από τη φρίκη του ίδιου του πολέμου , αλλά μάλλον από το προσωπικό συμφέρον και την επιθυμία τους να διαφύγει των ακρωτηριαστικών κυρώσεων της Δύσης και να σώσουν τις αυτοκρατορίες τους.

«Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τις βίλες, τα γιοτ τους και επίσης να είναι στη σωστή πλευρά της μάχης. Μερικοί από αυτούς τουλάχιστον είναι τρομοκρατημένοι. Ξέρω μερικούς που απλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη», είπε η Άλμπατς. «Έπειτα, υπάρχουν κάποιοι που απλώς ανησυχούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις καθαρίστριές τους»….

Πολλοί είναι δύσπιστοι για τη μετενσάρκωση του Αμπράμοβιτς σε ειρηνοποιό.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει ποιος είναι; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε η Maria Pevchikh, στενή συνεργάτιδα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι και επικεφαλής των ερευνών του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς.

Η Pevchikh είπε ότι δεν πιστεύει στην ιστορία ότι ο Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος παραγοντας στις συνομιλίες. «Είμαι 100% σίγουρη ότι αυτό συντονίστηκε πλήρως με το Κρεμλίνο. Όταν είσαι η μαριονέτα του Πούτιν για 22 χρόνια, δεν γίνεσαι ξαφνικά ανεξάρτητος», είπε.

Πηγή: The New York Times,  The Guardian

Σταμάτησαν για διαβουλεύσεις οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου: Οι Ουκρανοί θέτουν ως προϋπόθεση την κατάπαυση του πυρός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: