Παγκόσμια σύναξη επαγγελματιών δολοφόνων: Πώς στρατολογεί η Μόσχα μισθοφόρους για την Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Στρατιώτες της Wagner via YouTube




Κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ομάδες ιδιωτικών μηνυμάτων χρησιμοποιούνται στη Ρωσία για τη στρατολόγηση μιας νέας ταξιαρχίας μισθοφόρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό του στρατού, αναφέρει το BBC.

Το BBC μίλησε με έναν εν ενεργεία μισθοφόρο κι έναν πρώην μισθοφόρο με στενούς δεσμούς με μια από τις κορυφαίες ρωσικές οργανώσεις μισθοφόρων. Και οι δυο μοιράστηκαν λεπτομέρειες για την  εκστρατεία στρατολόγησης.

Ο εν ενεργεία μισθοφόρος είπε ότι πολλοί βετεράνοι της μυστικής οργάνωσης Wagner επικοινώνησαν μέσω μιας ιδιωτικής ομάδας στο Telegram λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου. Ήταν καλεσμένοι σε ένα «πικνίκ στην Ουκρανία», για να δοκιμάσουν «Salo», κομμάτι λιπαρού χροινού που καταναλώνεται παραδοσιακά στην Ουκρανία.

Το μήνυμα απευθύνει έκκληση σε «όσους έχουν ποινικό μητρώο, χρέη, αποκλεισμένους από ομάδες μισθοφόρων ή χωρίς διαβατήριο» να υποβάλουν αίτηση.

Στο μήνυμα αναφερόταν επίσης ότι  “ιδιαιτέρως εγκάρδια” “καλούνται όσοι προέρχονται από τις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές των δημοκρατιών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ και της Κριμαίας”.

Η ομάδα Wagner είναι μια από τις οργανώσεις με την πλέον μυστική λειτουργία στη Ρωσία. Επισήμως, δεν υπάρχει – το να υπηρετείς ως μισθοφόρος είναι ενάντια στο ρωσικό και το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, έως και 10.000 άτομα πιστεύεται ότι έχουν συνάψει τουλάχιστον ένα συμβόλαιο με την Wagner τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο εν ενεργεία μισθοφόρος που μίλησε στο BBC είπε ότι oi νεοσύλλεκτοι τοποθετούνται σε μονάδες υπό τη διοίκηση αξιωματικών της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Τόνισε ότι η πολιτική προσλήψεων έχει αλλάξει, και εφαρμόζονται πλέον λιγότεροι περιορισμοί.

«Στρατολογούν οποιονδήποτε και όλους», είπε, δυσαρεστημένος για τον “χαμηλότερο επαγγελματισμό των νέων μισθοφόρων.

Είπε ότι οι νέες μονάδες που στρατολογούνται δεν αναφέρονται πλέον ως Wagner, αλλά χρησιμοποιούνται νέα ονόματα – όπως The Hawks.

Αυτό φαίνεται να είναι μέρος μιας πρόσφατης τάσης να αποτινάξει τη φήμη του ομίλου Wagner, καθώς «το brand name έχει αμαυρωθεί», λέει η Candace Rondeaux, καθηγήτρια Ρωσικών, Ευρασιατικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η Wagner έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη αντιμέτωπη με σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου στις επιχειρήσεις της στη Συρία και τη Λιβύη.

Οι πηγές των μισθοφόρων που μίλησαν στο BBC, ανέφεραν ότι οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται στη βάση της Wagner στο Μολκίνο στη νότια Ρωσία, δίπλα σε βάση του ρωσικού στρατού.

Όμως, εκτός από τις ομάδες ιδιωτικών μηνυμάτων, υπήρξε επίσης μια δημόσια εκστρατεία στη Ρωσία για τη στρατολόγηση μισθοφόρων.

Στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, μια σελίδα που αυτοχαρακτηρίζεται ως ειδικευμένη  σε δραστηριότητες ασφαλείας, δημοσίευσε αγγελία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ρωσικής εισβολής που καλούσε «φρουρούς ασφαλείας» από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να υποβάλουν αίτηση για «το κοντινό εξωτερικό»…

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν την αγγελία ως αναφορά στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν, το ποινικό μητρώο αποτελούσε εμπόδιο για όσους ήθελαν να ενταχθούν στους μισθοφόρους. Επίσης, υπήρχαν περιορισμοί για γεννηθέντες  εκτός Ρωσίας για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Υπάρχει «μεγάλη ζήτηση για μαχητές» και για να κάνουν τη διαφορά στο έδαφος «θα χρειαστούν χιλιάδες μισθοφόρους», λέει ο Jason Blazakis, ανώτερος ερευνητής στο Soufan Centre, think tank  ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι 16.000 μαχητές από τη Μέση Ανατολή προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να επιτραπεί σε μαχητές από τη Μέση Ανατολή να αναπτυχθούν στον πόλεμο.

Έχει αναφερθεί ότι έως και 400 μαχητές της ομάδας Wagner βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.
Η ομάδα Wagner εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν υποστήριζε φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο μισθοφόρος εν ενεργεία της Wagner που μίλησε στο BBC, εξήγησε ότι τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία στάλθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπου είπε ότι η μονάδα του ολοκλήρωσε με επιτυχία μια αποστολή χωρίς να αποκαλύψει τι ήταν.
«Μας πλήρωσαν τότε 2.100 δολάρια για εργασία ενός μήνα και επιστρέψαμε σπίτι, στη Ρωσία», είπε στο BBC.

Ο Blazakis περιγράφει τη χρήση μισθοφόρων ως «σημάδι απόγνωσης» της Μόσχας για να διατηρήσει την υποστήριξη του ρωσικού κοινού.

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες στη Ρωσία. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Ο Blazakis πρόσθεσε ότι η χρήση μισθοφόρων επιτρέπει στο Κρεμλίνο να «κρατήσει χαμηλό τον αριθμό των νεκρών επειδή οι μισθοφόροι χρησιμοποιούνται σαν τροφή για κανόνια».

Η Μόσχα αρνείται πάντα οποιεσδήποτε σχέσεις με ομάδες μισθοφόρων.

Το BBC ρώτησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εάν η βάση στο Mol’kino χρησιμοποιήθηκε για τη στρατολόγηση πρόσθετων δυνάμεων για αυτό που οι ρωσικές αρχές αποκαλούν “ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία”. Δεν ελήφθη καμία απάντηση.

Με πληροφορίες από Jerusalem PostBBC

Μόνο ισοπεδωμένο θα πέσει το Κίεβο, λέει ο Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι κατά τη Μόσχα και τα φορτία οπλισμού από τη Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: