Πετρίδης για επιπτώσεις από κυρώσεις σε Ρωσία: Δεν φεύγουν καταθέσεις – επιχειρήσεις από την Κύπρο

O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ μέσω ΚΥΠΕ




Δεν φεύγουν καταθέσεις ούτε επιχειρήσεις επειδή προσφέρουμε ασφαλές οικονομικό περιβάλλον ανέφερε στην εκπομπή «Ατζέντα» του Active, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όσον αφορά κατά πόσο θα επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο Υπουργός σημείωσε πως το κλειδί είναι η διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων, καθώς οι κυρώσεις είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Τόνισε δε, πως αν λήξει η όλη κατάσταση σύντομα και αποσυρθούν οι κυρώσεις τότε μπορούμε να απορροφήσουμε του κραδασμούς.

Όσον αφορά το τραπεζικό μας σύστημα, η έκθεση του στην Ρωσία είναι μικρή ενώ όπως είπε, οι ρωσικές τράπεζες που εδράζονται στην Κύπρο έχουν κεφαλαιακή επάρκεια. Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν έχουν αποκλειστεί από το SWIFT όλες οι ρωσικές τράπεζες. Ωστόσο, από τον αποκλεισμό θα επηρεαστούν οι συναλλαγές που αφορούν πολίτες που στέλλουν ή αποδέχονται χρήματα από Ρωσία.

Σε αυτό το σημείο ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν φεύγουν καταθέσεις ούτε επιχειρήσεις από την Κύπρο  επειδή ως χώρα προσφέρουμε ασφαλές περιβάλλον λόγω ΕΕ. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν επιχειρήσεις από Ουκρανία και Ρωσία, παρά να φύγουν, σημείωσε.

Τουρισμός  

Αναφορικά με τον τομέα του τουρισμού ανέφερε ότι όπως και για την υπόλοιπη οικονομία εξαρτάται  από την διάρκεια  του πολέμου και των κυρώσεων. Περίπου το 25% του τουριστικού μας ρεύματος είναι από την Ρωσία και αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Μεγάλο μέρος θα μπορεί να καλυφθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, σημείωσε. Επίσης ανέφερε πως μίλησε και με τους ξενοδόχους που του είπαν πως έχουν εναλλακτικές λύσεις. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις, λόγω των επιπτώσεων στην ρωσική οικονομία θα είναι αμφίβολη και η αγοραστική δύναμη των ρώσων τουριστών.

 

Πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό ήδη έχουμε την πρώτη απειλή που είναι οι πληθωριστικές τάσεις που έφερε η πανδημία και είναι εισαγόμενος που δεν μπορεί να επηρεάσει η Κύπρος, είπε. Από πλευράς της κυβέρνησης, βρίσκουμε τρόπους ώστε να μην επιβληθεί ενεργειακή φτώχεια, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.  Τέλος ανέφερε πως η ενεργειακή εξάρτηση αλλά και τα σιτηρά είναι το μεγάλο οικονομικό όπλο της Ρωσίας. Τόνισε πως έχουμε μαξιλαράκια αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην χρήση τους. Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά θα χειριστούμε την κατάσταση σοβαρά, ανέφερε καταληκτικά.

Πηγή: “Φιλελεύθερος”

 

Στέλνουμε σαφές μήνυμα, λέει ο Πρέσβης Ισραήλ: Ενδεχόμενη βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εις βάρος της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: