Παγκόσμιο σαφάρι για τα κρυμμένα δισ. των Ρώσων ολιγαρχών: 650 ονόματα «ξεψαχνίζει» στην Ελλάδα ο Στουρνάρας

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους επιχειρηματίες στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Κατα την συνάντησή του με τους ολιγάρχες ο Πούτιν ζητησε να τον στηρίξουν. EPA, ALEKSEY NIKOLSKYI, SPUTNIK




Με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα η παγκόσμια κοινότητα αναλαμβάνει δράση για το πάγωμα, αλλά και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ρωσικές ελίτ.

Με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση- την ώρα που άρχιζε ο βομβαρδισμός του Κιέβου- σε συνεργασία με όλες τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και συνεπώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, άρχισε ένα «κυνήγι» των ισχυρότερων Ρώσων ολιγαρχών που θεωρούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι συνδέονται οικονομικά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Οπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης το πρώτο μέλημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να ανακαλύψει την διαδρομή του μαύρου χρήματος από Ρώσους, αν αυτή υπήρξε, στην Ελλάδα. Και κυρίως ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, έλεγε ότι οι αρχές για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος σε όλη την Ευρώπη έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με οδηγίες της Κομισιόν και της ΕΚΤ να ψάξουν και να ανακαλύψουν αυτούς τους Ρώσους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη διαβιβασθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, λίστα με 650 ονόματα Ρώσων υπόπτων για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος που ακόμα και σήμερα στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν ή που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ή ακόμα που χρηματοδοτούν κυβερνοεπιθέσεις και καμπάνιες παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται με κάθε μυστικότητα. Κανείς δεν ξέρει εάν στη λίστα αυτή που πήγε σε όλες τις ευρωπαϊκές αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποια συγκεκριμένα ονόματα περιλαμβάνονται και τι σχέση μπορεί να έχουν με την Ελλάδα.

Εκείνο που λένε οι τράπεζες (ανάμεσά τους και οι δικές μας) είναι ότι αυτό που θα δυσκολέψει περισσότερο τον Πούτιν (θα του προκαλέσει δηλαδή οικονομική ασφυξία, όπως μου το περιέγραψαν) είναι η δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

«Κομάντος» για το πάγωμα της περιουσίας της ρωσικής ελίτ

Την ίδια ώρα η ομάδα χωρών G7 θα συγκροτήσει μία ομάδα δράσης για το πάγωμα και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μέλη της ρωσικής ελίτ.

Στόχος η κλιμάκωση της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η κίνηση αυτή “θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Γέλεν έπειτα από μία ψηφιακή διάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της G7.

Η G7 θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την απομάκρυνση σημαντικών ρωσικών οικονομικών ιδρυμάτων από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, όπως είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η αναφερόμενη ομάδα χωρών αναφέρει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα “θα περιορίσουν την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί την εισβολή.”

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις επιθετικές ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση.”

Αμεσες επιπτώσεις

Οι κυρώσεις είχαν άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία με ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται έξω από τράπεζες, καθώς οι Ρώσοι έσπευσαν για να διασώσουν τις οικονομίες τους.

Η πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell Plc έγινε χθες, Τρίτη, η τελευταία μεγάλη εταιρία της Δύσης που αποχώρησε από τη Ρωσία.

Τα μέτρα περιορίζουν τη χρήση περίπου 580 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μόσχα, για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η Ρωσία μπορεί να βρει άλλα κανάλια εμπορικών συνεργασιών και χρηματοδότησης της οικονομίας της.

Κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις συνέπειες των κυρώσεων στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με τους διακανονισμούς για μεταβιβάσεις οικονομικών ποσών σε γουάν να φαίνεται ότι αυξάνονται, εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών για συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα.

Νωρίτερα χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η G7 αναμένει μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Θέλουμε να απομονώσουμε τη Ρωσία, πολιτικά, χρηματοπιστωτικά και οικονομικά”, δήλωσε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους, μετά από μία ψηφιακή διάσκεψη, στην οποία προήδρευσε η Γερμανία.

“Είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και επίσης έχουμε ανταλλάξει προτάσεις για επιπρόσθετα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία συμφωνία σε αυτό,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και η εξαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες.

“Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση”, δήλωσε ο ίδιος, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος μειώθηκε περίπου στα 112 ρούβλια ανά δολάριο, κατά τις χθεσινές συναλλαγές.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε ότι οι χώρες της G7 έδωσαν έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Μόσχας στη διάρκεια των συνομιλιών, στις οποίες έλαβε μέρος και ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μαρτσένκο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και tovima.gr

Σε κατάσταση σοκ οι Ρώσοι: Ουρές στα ATM για λίγα δολάρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: