Ως εδώ… Η πολιτική διαπλοκή χαμογελάει κλέφτικα: Η κοινωνία αναστενάζει επειδή η φοροδιαφυγή οργιάζει…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει μετατραπεί σε τεράστιο κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και έχει αναδειχθεί σε χώρα ατιμωρησίας των ενόχων για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, ενώ βαθμολογείται άριστα ως φορολογικός παράδεισος για τους κάθε λογής επιτήδειους ντόπιους και ξένους που πλουτίζουν σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών και των τίμιων φορολογουμένων.

Για το ξέπλυμα γράφτηκαν πολλά, τα οποία καταμαρτυρούν πως εμπλέκονται πρωτοκλασάτα άτομα της δημόσιας ζωής, κυρίως των μεγάλων κομμάτων και των παρακοιμώμενων τους εταιρειών ή κοινωνικοοικονομικών φορέων. Ωστόσο, το κομματικό και γενικότερα το πολιτειακό σύστημα ποιεί τη νύσσα, αρνούμενο να καταπιαστεί σε βάθος με το πελώριο αυτό ζήτημα, που καταδυναστεύει την κοινωνία και φτωχοποιεί τον λαό.

Ενδεικτικό των προθέσεων του διεφθαρμένου συστήματος είναι η ατιμωρησία των ενόχων και συνενόχων της τραπεζικής λεηλασίας, της οικονομικής τραγωδίας, των κατάπτυστων πολιτογραφήσεων μέσω των χρυσών διαβατηρίων και του βίαιου λουκέτου του Συνεργατισμού.

  • Επιπρόσθετα, έγκλημα χωρίς τιμωρία θεωρείται η σκανδαλώδης πρακτική που εφάρμοσε η Πολιτεία στον χειρισμό του μείζονος θέματος της Λίστας Γιωρκάτζη και της Λίστας του Συνεργατισμού, που αφορούν τα προνομιακά δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Οι δύο λίστες, με τον τρόπο και τη μορφή που δημοσιοποιήθηκαν, ούτε τη διαφάνεια εξυπηρέτησαν, ούτε τους πολίτες διαφώτισαν.Τουναντίον, συσκότισαν περαιτέρω το γκρίζο τοπίο γύρω από ένα καίριο θέμα, το οποίο άπτεται της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, της ισονομίας των πολιτών και του κράτους δικαίου.

Με τις κοκορομαχίες και τις παραφιλολογίες που διάνθισαν τη συζήτηση στην απελθούσα Βουλή, λίγο πριν από τη διάλυση της τον περαμένο Μάιο, οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων απαξιώθηκαν ακόμη περισσότερο στα μάτια του πολίτη, με την αξιοπιστία τους να εισχωρεί κάτω από τα πατώματα.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής τα πράγματα κινούνται σταθερά στον αστερισμό της σκανδαλώδους πρακτικής, η οποία συνεχίζεται σε βάρος των εσόδων του κράτους, χωρίς οι αρμόδιοι να «φακκούν πενιά». Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση προόδου του Τμήματος Φορολογίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι οφειλές στον Φόρο Εισοδήματος ανέρχονατιαι σε €2.76 δισ. Ναι, καλά διαβάσατε, δυο δισεκατομμύρια και εβδομήντα εξι εκατομμύρια ευρώ. Οφειλές €2.15 δισ. αφορούν στην άμεση φορολογία και €606.2 εκατ. στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ΦΠΑ. Βάσει των στοιχείων του Τμήματος Φορολογίας, από τις συνολικές οφειλές, ποσό €1.51 δισ. παρουσιάζουν προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα στην είσπραξη.

Το ‘παμε αρκετές φορές και το ξανατονίζουμε πως μοναδικό αντίδοτο ενάντια στη μάστιγα της φοροδιαφυγής είναι το τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης. Πρόκειται για το υπερόπλο που θα θέσει φρένο στους μεγαλοφοροφυγάδες και στους κάθε λογής επιτήδειους που θέλον να κλέβουν το κράτος μέσω των παραθύρων του φορολογικού συστήματος.

  • Πέρυσι, οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών έθεσαν το θέμα στα κόμματα για συζήτηση, αλλά ουδείς πολιτικός αρχηγός τόλμησε να το αγγίξει. Κάποιες συντεχνίες κινήθηκαν υποστηριχτικά στην πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά στη συνέχεια, ως διά μαγείας, σώπασαν. Γιατί άραγε;

Είναι ηλίου φαεινότερο πως με την εισαγωγή νομοθεσίας στη βάση του τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης θα πιάνονται στη φορολογική φάκα άτομα που ζουν στη χλιδή, διαβιούν σε πολυτελείς επαύλεις αλλά και καρχαρίες, μικροί ή μεγάλοι, που αρέσκονται να κυκλοφορούν, επιδεικτικά πολλές φορές, με πανάκριβα αυτοκίνητα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αλλά και τα μεγάλα κόμματα «παίζουν πελλόν», αφήνοντας τους φοροφυγάδες στο απυρόβλητο.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης, όσον αφορά το καυτό θέμα της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, είναι ότι ακούσαμε τον Έφορο Φορολογίας να υποστηρίζει δημοσίως πως «είναι δύσκολη έως αδύνατη η είσπραξη των επιδικασθέντων οφειλομένων καθυστερημένων φόρων φυσικών και νομικών προσώπων».

Τέτοιες τοποθετήσεις, από τα πλέον αρμόδια χείλη, καταμαρτυρούν πως ζούμε σε ένα κράτος μπάχαλο, που οι επιτήδειοι λεηαλατούν τον δημόσιο πλούτο ανενόχλητοι, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις πλάτες των μισθοσυντήρητων και γενικότερα όσων τηρούν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρέωσεις.

Έχοντας αυτά κατά νου, θέλουμε να καταδείξουμε πως το κράτος, με τη συνδρομή και τις ευλογίες των μεγάλων κομμάτων, αλλά και την ανοχή των κοινωνικοοικονομικών φορέων, κατάντησε αμπελοχώραφο των γερακιών της κερδοσκοπίας, αφήνοντας τους εξαθλιωμένους πολίτες στο έλεος του Θεού και της επαιτείας επιδομάτων διαβίωσης.

Η κοινωνία των πολιτών αξιώνει να κατονομάζονται δημοσίως οι μεγαλοφοροφυγάδες (name and shame) και ταυτόχρονα να ξεκινήσει συντονισμένη εκστρατεία για να επιβληθεί επιτέλους φορολογική δικαιοσύνη.

  • Τα τεράστια κρατικά ελλείμματα λόγω της πανδημίας, της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των τεράστιων οικονομικών σκανδάλων έχουν γονατίσει τα δημόσια ταμεία, υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς, αφήνοντας παράλληλα τους μη προνομιούχους στην εξαθλίωση και τη μιζέρια, διαιωνίζοντας ταυτόχρονα το κρίσμο κοινωνικό ζήτημα της υπογεννητικότητας.

Τον καθοριστικό λόγο έχουν πλέον τα μέλη της νέας Βουλής, τα οποία καλούνται να αποδείξουν ότι δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του διαπλεκόμενου συστήματος που κατατρώει διαχρονικά τα σωθικά της κυπριακής κοινωνίας.

Παράλληλα, οι αυτοαπακαλούμενοι οραματιστές υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, καλούνται να προτάξουν ψηλά στις προτεραιότητες του προεκλογικού τους προγράμματος πως η έμπρακτη πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εκ των ων ουκ άνευ. Άλλωστε, στα «δύσκολα μετρούν οι πράξεις», σύμφωνα με προεκλογικό πυροτέχνημα του περασμένου Μαϊου. Ο χρόνος θα δείξει.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy
Λευκωσία

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Με τι μούτρα θα κοιτάξουμε στα μάτια τον Βαγορή; Οικουμενικό πρότυπο μεγαλωσύνης και μαθητικής λεβεντιάς ο Παλληκαρίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: