O Πούτιν χάνει τον πόλεμο κατά της ελευθερίας του λόγου: Καταπέλτης Ρώσοι διανοούμενοι κατά του πολέμου

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τελετή έπαρσης σημαίας στο πλοίο «Marshal Rokossovsky», μέσω βιντεοδιάσκεψης. 04 Μαρτίου 2022. EPA/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της ελευθερίας της έκφρασης στη Ρωσία χάθηκε την Πέμπτη, καθώς καλεσμένοι στην τηλεόραση που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο αψήφησαν τη Μόσχα και επέκριναν ανοιχτά τη βάναυση σύγκρουση στην Ουκρανία, αποκαλώντας την εισβολή «ακόμη χειρότερη από το Αφγανιστάν».

Οι καλεσμένοι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την αφήγηση που προώθησαν οι τηλεοπτικοί οικοδεσπότες μετά από αίτημα του Πούτιν ότι η Ρωσία διεξήγαγε μια «ειδική επιχείρηση» για την «αποστρατικοποίηση» και «αποναζισμό» της Ουκρανίας – ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν ως αβάσιμα προσχήματα από το Κίεβο  και τους εταίρους της στη Δύση .

Κάποιος που εμφανίστηκε σε ένα από τα τηλεοπτικά σόου του Russia 1 επαναστάτησε αναφερόμενος στην καταστροφική εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν το 1979, η οποία κατέληξε σε απόσυρση δέκα χρόνια αργότερα.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η αποτυχία της Μόσχας σε αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού, τροφοδότησε την απογοήτευση εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σοβιετική Ένωση και τελικά βοήθησε στην κατάρρευση της «Αυτοκρατορίας του Κακού» το 1991.

Ο «προπαγανδιστής» του Πούτιν Βλαντιμίρ Σολόβιεφ, στον οποίο έχει επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, αναγκάστηκε να διακόψει τον Semyond Bagdasarov αφού ο ακαδημαϊκός του είπε: «Χρειάζεται να μπούμε σε άλλο Αφγανιστάν, αλλά ακόμα χειρότερα;». Είπε ότι στην Ουκρανία «υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι και είναι πιο έμπειροι στον χειρισμό των όπλων τους», προτού προσθέσει: «Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Αρκετά πια.’

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο Russia 1 νωρίτερα, η Karen Shakhnazarov, σκηνοθέτης, είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί να απομονώσει τη Ρωσία.

Είπε στον κ. Soloviyev: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ να πάρω πόλεις όπως το Κίεβο. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα έμοιαζε ». Ο σκηνοθέτης συνέχισε ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου, δηλώνοντας: «Εάν αυτή η εικόνα αρχίσει να μετατρέπεται σε απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή, ακόμη και οι στενοί μας σύμμαχοι όπως η Κίνα και η Ινδία θα αναγκαστούν να αποστασιοποιηθούν από εμάς.

Ο Πούτιν έχει εντείνει την καταστολή των μέσων ενημέρωσης και των ατόμων που αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν τη γραμμή του Κρεμλίνου στον πόλεμο, μπλοκάροντας το Facebook και το Twitter και υπογράφοντας νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη σκόπιμη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων» στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι που επικρίνουν τον πόλεμο αντιμετωπίζουν φυλάκιση για 15 χρόνια, ενώ ανεξάρτητα ΜΜΕ στη χώρα αντιμετωπίζουν απειλές για κλείσιμο ή μεγάλα πρόστιμα εάν αναφέρουν τη στρατιωτική εκστρατεία ως «εισβολή».

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Εικόνα της Maxar: Το καραβάνι των 40 μιλίων του ρωσικού στρατού “έχει διασκορπιστεί και επανατοποθετηθεί”

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: