Ο πόλεμος στην Ουκρανία “ζεματίζει” και τα ζυμαρικά στην Κύπρο

File photo: Την προηγούμενη εβδομάδα αρκετές επιχειρήσεις ενημέρωσαν το επενδυτικό κοινό με ανακοινώσεις για τυχόν επηρεασμούς που μπορούν να έχουν, κυρίως από το κόστος των καυσίμων, ενώ χθες συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις από εταιρείες του εμπορίου. Photo via Pexels.com




Το κόστος των έμμεσων παρενεργειών που έχουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζουν να μετρούν οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ και κάποιες βλέπουν ότι ο ισολογισμός τους θα επηρεαστεί λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος και την αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ενέργειας και πλειάδας άλλων προϊόντων.

Την προηγούμενη εβδομάδα αρκετές επιχειρήσεις ενημέρωσαν το επενδυτικό κοινό με ανακοινώσεις για τυχόν επηρεασμούς που μπορούν να έχουν, κυρίως από το κόστος των καυσίμων, ενώ χθες συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις από εταιρείες του εμπορίου.

Η γνωστή κυπριακή εταιρεία στο χώρο των ζυμαρικών και αλεύρων, Μιτσίδης, κοινοποίησε χθες ότι παρακολουθεί στενά τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές και την αβεβαιότητα που επιφέρει στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών σιτηρών, καυσίμων και μεταφορικών η ρωσο-ουκρανική κρίση.

«Το μέγεθος των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της κρίσης παραμένει αβέβαιο στο παρόν στάδιο και θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την έκταση της κρίσης. Ο όμιλος δεν έχει οιαδήποτε άμεση έκθεση στη ρωσική ή ουκρανική αγορά. Εντούτοις, υπάρχει έμμεση έκθεση του ομίλου σε κινδύνους που προκύπτουν από πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή αγορά, λόγω της πιθανής μείωσης του τουριστικού ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, του πιθανού περιορισμού του τομέα παροχής υπηρεσιών σε διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς και της πιθανής αύξησης του πληθωρισμού, με συνεπακόλουθο τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το πελατολόγιο μας. Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τον πιστωτικό κίνδυνο, μέσω ενίσχυσης των ελέγχων της».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι ο όμιλος λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από τις σημαντικές αυξήσεις στα κόστη παραγωγής, καθώς και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιτηρών.

O γνωστός εμπορικός όμιλος Malloupas & Papacostas, με ανακοίνωση στο ΧΑΚ, την περασμένη Παρασκευή, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι λόγω της κρίσης στην Ουκρανία αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Στο παρόν στάδιο, σημειώνεται,«η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων». Άλλες εταιρείες ενημέρωσαν πως σε αυτή τη φάση είναι στο στάδιο αξιολόγησης των νέων δεδομένων.

Πηγή: Φιλελεύθερος  

Κύπρος: Η τέταρτη δόση στους άνω των 70 και τους ανοσοκατασταλμένους στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: