Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ο επίδοξος ανατροπέας: Φερστάπεν και Λεκλέρκ οι βασικοί μονομάχοι στη F1

Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρκ πανηγυρίζουν στο βάθρο των νικητών του Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας epa09853541 EPA/STR




Έτοιμοι να διεκδικήσουν και μάλιστα με ιδιαίτερες αξιώσεις, το εφετινό τίτλο της Φόρμουλα 1, εμφανίζονται ο ήδη παγκόσμιος πρωταθλητήςΜαξ Φερστάπεν της Red Bull και ο Σαρλ Λεκλέρκ με την αναγεννημένη Ferrari.

Στο εναρκτήριο Grand Prix, που έγινε στο Μπαχρέιν στις 20 Μαρτίου, οι δύο νεαροί «πιλότοι», έδωσαν έναν αξέχαστο αγώνα, με νικητή τον Μονεγάσκο οδηγό. Και δεν θα μάθουμε ποτέ, πώς θα είχε τελειώσει ο αγώνας εάν ο Φερστάπεν δεν είχε αποσυρθεί λόγω βλάβης, τρεις γύρους πριν από τον τερματισμό.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός κάτοχος του τίτλου, πήρε την «εκδίκησή» του, στον επόμενο αγώνα, που φιλοξενήθηκε την περασμένη Κυριακή, στην Σαουδική Αραβία, μετά από άλλη μια μονομαχία κορυφαίου επιπέδου στους τελευταίους εννέα γύρους, που χαρακτηρίσθηκε «δύσκολη αλλά δίκαιη» από τον Λεκλέρκ και «ευφυής» από τον Φερστάπεν.

Προς το παρόν, το δίδυμο που αναδεικνύεται φαβορί για το 2022, διατηρεί το «ευ αγωνίζεσθαι» εντός και εκτός πίστας, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί, όσο αυτή η διεκδίκηση θα γίνεται όλο και πιο έντονη, προϊόντος του χρόνου. Όπως συνέβαινε και τα χρόνια που συμμετείχαν στα καρτ και όπως αποδεικνύεται από ένα βίντεο του 2012 που έγινε viral.

Ήταν την χρονιά που οι δύο 15χρονοι (σ.σ. γεννήθηκαν με περίπου ένα δεκαπενθήμερο διαφορά το 1997) εκκολαπτόμενοι «πιλότοι» έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Με τον Μαξ να κατηγορεί τον Σαρλ ότι τον έβγαλε εκτός τροχιάς. «Δεν είναι δίκαιο», υποστήριξε ο Φερστάπεν με τον Λεκλέρκ να ισχυρίζεται πως ήταν «ένα αγωνιστικό περιστατικό». Τελικά, αποκλείσθηκαν αμφότεροι!

«Στο καρτ μπορεί να… τρίβεται», επεσήμανε ο Φερστάπεν την Κυριακή και πρόσθεσε: «Αυτό δυστυχώς δεν είναι πλέον δυνατό στην Φόρμουλα 1. Αλλά το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οπότε είναι μια χαρά».

Στην συνέχεια οι δρόμοι τους, χώρισαν. Μεταξύ 2014 και 2017, ο Λεκλέρκ ακολούθησε την κλασική διαδρομή μέσω των Formula Promotion (Formula Renault, Formula 3, GP3 Series, Formula 2), ενώ ο Φερστάπεν πήγε απευθείας από την F3 το 2014 στην F1 το 2015, στην Toro Rosso (τώρα AlphaTauri).

Όταν ο Μονεγάσκος εντάχθηκε το 2018, στην Alfa Romeo, ο Ολλανδός ήταν ήδη νικητής τριών GP. Χρειάσθηκε να προκύψει η μεταγραφή του Λεκλέρκ στην Ferrari την επόμενη σεζόν για να τους δούμε να αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο. Και συγκεκριμένα, στο GP της Αυστρίας το 2019, όταν δύο γύρους πριν τον τερματισμό και στην στροφή Nο 3, ο Ολλανδός… πιστός στην «επιθετικότητα», που τον διακρίνει «όρμησε» στον Λεκλέρκ με τον οδηγό της Red Bull, να κερδίζει την μονομαχία και την νίκη.

«Επιστρέφοντας στην Αυστρία το 2019, ήμουν λίγο θυμωμένος μετά τον αγώνα γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο τι επιτρέπεται», είπε ξανά την περασμένη εβδομάδα. «Τώρα είναι ξεκάθαρο και αυτό θέλουμε εμείς οι οδηγοί».

Οι πρώτες δύο επιτυχίες του στην F1, ακολούθησαν στο Βέλγιο και την Ιταλία την ίδια χρονιά, πριν από δύο χρόνια… ξηρασίας για τη Scuderia και, τέλος, μια τρίτη νίκη στο Μπαχρέιν εφέτος. Εν τω μεταξύ, ο Φερστάπεν κατέκτησε πέρυσι τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο.

Παλεύοντας το 2020 μετά από μια διαμάχη για τη νομιμότητα του κινητήρα της, η Ferrari θυσίασε το 2021 για να αναπτύξει το καλύτερο δυνατό αυτοκίνητο εν όψει της αλλαγής του τεχνικού κανονισμού στις αρχές του 2022.

Και το «στοίχημα» φαίνεται πως αποδίδει. Ο Λεκλέρκ προηγείται στην κατάταξη των οδηγών με 45 βαθμούς, έναντι 33 του Ισπανού «ομόσταυλου» του, Κάρλος Σάινθ Jr και 25 του Φερστάπεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Παρίσι, Γαλλία

Ο Τσιτσιπάς επιβεβαίωσε τα προγνωστικά: Προκρίθηκε στη φάση των «16» του Miami Open

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: