Ο “επιτήδειος ουδέτερος” και η “σωστή πλευρά” της Ιστορίας: Έλεος πια με την υποκρισία των συμμάχων για Ερντογάν!

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πολλαπλά μαθήματα προσφέρει η τραγωδία στην Ουκρανία για όλο τον κόσμο και ειδικότερα για τις χώρες που διακυβεύεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητά τους.

Τα όσα δραματικά εξελίσσονται, με την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας και τον απέραντο πόνο που επιφέρει η βαρβαρότητα του πολέμου, αναδεικνύουν ωμές πραγματικότητες που σχετίζονται με γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφορά όλους τους λαούς και δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση.

Από τη μια είναι τα διδάγματα που αντλούνται μέσα από την άκρατη επιθετικότητα ενός αυταρχικού και επικίνδυνου ηγέτη όταν του δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να συμπεριφερθεί αδυσώπητα και από την άλλη είναι τα διδάγματα από την άκρατη επέκταση στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών χωρίς να υπολογίζονται νοητά και λογικά όρια.

Κεντρικά στοιχεία και των δυο πρακτικών είναι η αυθαιρεσία και η απληστία.

  • Πέρα από τις πικρές αλήθειες που συνέτειναν στη σημερινή τραγική κατάσταση,  είναι οι προοπτικές που διαγράφονται για την «επόμενη μέρα» και για τις νέες συνθήκες επί του εδάφους και στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο και ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναμένεται να ενισχυθούν ή να αποδυναμωθούν επεκτατικές επιδιώξεις και αυταρχικές πολιτικές συγκεκριμένων κρατών και ηγετών.

Αν το δράμα του Ουκρανικού λαού, αν η ρωσική εισβολή και οι πρωτοφανείς αντιδράσεις – κυρώσεις δεν επιφέρουν οδυνηρό πολιτικό και οικονομικό κόστος στους υπαίτιους του εγκλήματος, τότε θα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιοι άλλοι να πράξουν τα ίδια και χειρότερα, όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν μερικοί απ’ αυτούς που σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοι του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αρκεί μόνο να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών τους που απορρέουν από τις συμμετοχές τους είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ.

Επειδή η Τουρκία του νεοσουλτάνου Ερντογάν κρατάει ξανά τη γνώριμη στάση του «επιτήδειου ουδέτερου», όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (επιδιώκοντας να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, ανεξαρτήτως έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων σε Ρωσία, Ευρώπη και ΗΠΑ), ο Ελληνισμός δεν μπορεί να αφήσει να περάσει σχεδόν απαρατήρητη αυτή η αντισυμμαχική απόφαση.

Η Αθήνα, η Λευκωσία και η Ομογένεια να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, να ζητηθεί παρέμβαση του αμερικανικού Κογκρέσου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν μόνο οικονομικό κόστος, όπως φυσικά θα έχουν πολλές άλλες μεγάλες και μικρές χώρες που συμμετέχουν στην πανστρατιά των πρωτοφανών μέτρων κατά της Ρωσίας, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν ρίσκα που συνδέονται με ζητήματα για την διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους λόγω του τουρκικού επεκτατισμού.

Κι ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν στην προσπάθεια για τιμωρία της Ρωσίας και του Πούτιν, η Τουρκία αρνείται επιδεικτικά.

Η βασικότερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά κυρίως το τι κάνει η Άγκυρα, αλλά πώς αντιδρούν απέναντι στην τουρκική στάση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετά από τα ισχυρά κράτη που τώρα εμφανίζονται υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου. Επιμένουν να αγνοούν τις επιλογές του καθεστώτος Ερντογάν λες και δεν συμβαίνει τίποτα.

Ουδέτερη η Τουρκία, με ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 η Τουρκία, με φυλακίσεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων η Τουρκία, με κατοχές εδαφών άλλων κρατών η Τουρκία, με γενοκτονίες σε βάρος Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων η Τουρκία, με συνεχείς πειρατικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Μεσόγειο η Τουρκία, αλλά ούτε τιμωρίες, ούτε κυρώσεις, ούτε καν ενοχλήσεις στην Τουρκία από μέρους των συμμάχων.

  • Με την σκανδαλώδη ανοχή που επιδεικνύουν απέναντί της, τής δίνουν κάθε δικαίωμα να τους εμπαίζει και να τους εκβιάζει με σκοπό να αποκομίζει όλο και περισσότερα οφέλη.

Τους πουλάει παραμύθια ότι βρίσκεται σε «ρόλο ειρηνοποιού» και αγνοούν το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι όμοιος του Πούτιν και ότι η Τουρκία εισέβαλε σε γειτονικές χώρες και κατέχει ξένα εδάφη, διαπράττοντας διαρκή εγκλήματα πολέμου, όπως ο συστηματικός εποικισμός.

Έλεος πια με την τόση απύθμενη υποκρισία των συμμάχων!

Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκονται ξανά στη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνούς δικαίου.

Δυστυχώς όμως, οι σύμμαχοι για δεκαετίες εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και δεν βρίσκονται στη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το έγκλημα στην Ουκρανία και η Ελένα Κοβάλσκαγια: Ο Πούτιν αμαύρωσε την εικόνα της χώρας του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: