Ο Μπένετ και ο Λαπίντ θα πρέπει να εξηγήσουν στους Ισραηλινούς τη (νέα) στάση τους έναντι του Ερντογάν

Israeli President Isaac Herzog (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) review honour guards during the welcoming ceremony in Ankara, Turkey, 09 March 2022. EPA, STR




Στην εφημερίδα Makor Rishon δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Shoham Wechsler με τίτλο «Δεν έχει αλλάξει ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), έχουν όμως αλλάξει οι απόψεις του Yair Lapid».

Ο συντάκτης υποστηρίζει πως, κατά τα φαινόμενα, τα Ιεροσόλυμα «θα αλλάξουν αυτή την εβδομάδα, με την επίσκεψη Herzog στην Τουρκία, σελίδα στις σχέσεις τους με την Άγκυρα».

Και σημειώνει: Ήδη από την ορκωμοσία της ισραηλινής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, οι διμερείς δεσμοί αναθερμάνθηκαν ελαφρώς μέσω συγχαρητηρίων τηλεφωνημάτων ή άλλων αφορμών επίδειξης ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και με επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του ισραηλινού ΥπΕξ στην Τουρκία. Κορυφαία στιγμή στις διμερείς σχέσεις είναι όμως η επίσκεψη Herzog».

«Η εξωτερική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετική απ’ αυτήν που ακολουθούσε ο Netanyahu», τονίζει ο συντάκτης και φέρνει ως παράδειγμα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τη Σουηδία, οι οποίες παρέμεναν ψυχρές από το 2014, -μια αποκατάσταση που, ωστόσο, «δε συνοδεύτηκε από κάποιου είδους εξήγηση στην κοινή γνώμη ή στη βουλή» για τυχόν αλλαγή της στάσης της Σουηδίας στα θέματα που είχαν αποτελέσει εξ αρχής αιτία των προβλημάτων.

«Δε θα έπρεπε να είχαν δοθεί κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τη σχετική στρατηγική και την πολιτική του Ισραήλ;», διερωτάται ο Wechsler.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση των Lapid και Bennett με την Τουρκία υπήρξε ιδιαιτέρως έντονη και σημαδεύτηκε από σκληρές δηλώσεις για τον Erdogan και την πολιτική του, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο Wechsler. Από την αντιπολίτευση ασκείτο κατ’ επανάληψη κριτική στην κυβέρνηση Netanyahu και στην εξωτερική της πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Η κριτική αυτή χρησίμευε ως εργαλείο επίδειξης πατριωτισμού απέναντι σ’ αυτό που θεωρείτο «αδυναμία» στην κυβέρνηση Netanyahu.

Ο Lapid και ο Gantz, παραδείγματος χάριν, υπενθυμίζει ο συντάκτης, συνέκριναν στη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας τον Netanyahu με τον Erdogan, «δαιμονοποιώντας» και τους δύο.

«Τώρα, ενώ συνεχίζουν την κριτική στον Netanyahu, επιλέγουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις με τον Erdogan. Οπότε, ποιος ήταν ο χαρακτήρας της προηγούμενης κριτικής τους; Ήταν σοβαρή ή χρησίμευσε απλώς και μόνο ως όπλο κατά της κυβέρνησης Netanyahu και «χάρισε πόντους» στον Lapid;».

Και καταλήγει το δημοσίευμα:

«Η Τουρκία έχει πολλά κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ. Η Άγκυρα έχει αναθερμάνει σχετικώς τις σχέσεις της και με την Αίγυπτο και γύρισε σελίδα και στους δεσμούς της με την Ιορδανία. Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να μείνουν έξω από τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στην περιοχή. Επιπλέον, ενδιαφέρονται για το ισραηλινό φυσικό αέριο.

Υπάρχουν κι άλλα κοινά συμφέροντα που άπτονται θεμάτων ασφάλειας, τεχνολογίας ή και άλλων ζητημάτων που δεν είναι απαραίτητα γνωστά στην κοινή γνώμη. Όμως, την ίδια στιγμή προκύπτουν επίσης κίνδυνοι και προβλήματα: για παράδειγμα, το Ισραήλ, λόγω της κρίσης με την Τουρκία, ανέπτυξε δεσμούς με τις Κύπρο και Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί και η προσπάθεια της Τουρκίας να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ.

Σίγουρα το Ισραήλ έχει πολλά να κερδίσει από την αποκατάσταση των σχέσεων με τον Erdogan και κάτι τέτοιο πρόκειται να επηρεάσει συνολικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Ωστόσο, η ισραηλινή ηγεσία θα πρέπει να παρουσιάσει τις σκέψεις της στους πολίτες και να εξηγήσει την αλλαγή της γραμμής πλεύσης».

“Ζωντανός” ξανά ο EastMed; Ο επικεφαλής της Chevron πιστεύει ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με αέριο την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: