Νέα Κορώνη Μεσσηνίας: Το άγνωστο πολεοδομικό αριστούργημα της Ελλάδας Up’ο ψηλά [video]

File Photo Εναέρια λήψη της Νέας Κορώνης στη Μεσσηνία Screenshot via YouTube video Up Stories




Γνωρίζατε πως στην Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα κοντά στην διάσημη για την ομορφιά της Κορώνη υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι με το όνομα Νεα Κορώνη που θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει βραβείο για την πραγματικά εκπληκτική του ρυμοτομία.

Οι εικόνες από ψηλά αποκαλύπτουν ένα σπάνιο πολεοδομικό αριστούργημα που όμοιο του δεν συναντάμε όχι απλά στην Ελλάδα αλλά Ίσως να είναι σπάνιας αισθητικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οκτώ δρόμοι συναντιόνται σε εναν κυκλικό κόμβο σχηματίζοντας στην ουσία ένα αστέρι που κάνει την κίνηση για τα αυτοκίνητα σε αυτό το μικρό χωριουδάκι απλή εμπειρία ακόμα και για τον πιο αρχάριο οδηγό. Οι εικόνες από ψηλά είναι καθηλωτικές αλλά και παραδειγματικές για το πώς θα έπρεπε να είναι φτιαγμένες οι πόλεις που ζούμε.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Νέας Κορώνης

Η παλαιά ονομασία του, ήταν Καντιάνικα. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου και πραγματοποιείται πολυήμερη εμποροπανήγυρις, που δυστυχώς στις μέρες μας κρατά ένα διήμερο προσπαθώντας από την τοπική κοινότητα να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Η διοικητική διαίρεση της χώρας το 1833 από τον βασιλιά Όθωνα και η κατάργηση των δήμων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 θέλει τα τότε Καστέλλια, και αργότερα Νέα Κορώνη,να είναι στο χρονικό αυτό διάστημα δημοτικό διαμέρισμα του τότε Δήμου Κολωνίδων. Ο Δήμος αυτός πήρε την ονομασία του από την αρχαία ομώνυμη πόλη, Αρχαίες Κολωνίδες, ενώ η Κορώνη έδωσε το όνομά της στον σημερινό Δήμο Πεταλιδίου, ο οποίος τότε είχε ονομαστεί Δήμος Κορώνης.

Η αρχαία πολίχνη των Κολωνίδων εστιάζεται στο λόφο με την σημερινή ονομασία Στυλιανόπουλο και ειδικότερα ο Παυσανίας γράφει:

“Κοντά δε εις την πόλη των Κορωναίων υπάρχει η γειτονική (πόλη), που λέγεται Κολωνίδες. Οι κατοικούντες εις αυτήν λέγουν πως δεν είναι Μεσσήνιοι, αλλά ισχυρίζονται ότι τους έφερε από την Αττική ο Κόλαινος. Ο Κόλαινος δε, κατόπιν μαντείας, είχε το πουλί Κόρυδον ως οδηγόν του δια την αποικίαν αυτήν. Τους έμελλε δε, με το πέρασμα του καιρού, και την γλώσσαν και τας συνήθειας να αλλάξουν και να μάθουν τα δωρικά. Ευρίσκεται δε ο συνοικισμός αυτός, οι Κολωνίδες, εις ύψωμα που ολίγον απέχει από την θάλασσα”.

Το χωρίο Κολωνίδες ή αργότερα Καστέλι καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό κατά τον 19ο αιώνα, οπότε ένας πολεοδόμος ο Κανδιάνης σχεδίασε τη Νέα Κορώνη όπου μετοίκησαν οι κάτοικοι.

Με πληροφορίες από Up Stories

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό και δεν βρέθηκε ποτέ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: