Kάτοχος Νόμπελ Οικονομίας, προτρέπει την Ευρώπη να μην αγοράζει ρωσικο πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο κορυφαίος ακαδημαϊκός, υποστήριξε ότι η ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μειωθεί από τις κυρώσεις στην οικονομία της. photo via @JosephEStiglitz




Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε την Τρίτη ότι το μέγεθος και η ταχεία επιβολή των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα τις καταστήσει αποτελεσματικές, αλλά προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ανέφερε ότι η ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μειωθεί από τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία της.

«Έχουν χάσει τεράστια ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού… που θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν», είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο διάσκεψης στο Παρίσι για το μέλλον της Ευρώπης.

Ωστόσο, κατά πόσο η Ρωσία έχει την παραγωγική και οικονομική ικανότητα είναι «πραγματικά αμφίβολο», είπε.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας τόνισε πως ένα σημαντικό στοιχείο στην πιθανή επιτυχία των κυρώσεων είναι η «ταχεία επιβολή τους».

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό γιατί όταν τις εφαρμόζεις σταδιακά, μπορούν να προσαρμοστούν», πρόσθεσε.

Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ο αντίκτυπος των κυρώσεων στον ρωσικό λαό και στους Ρώσους ολιγάρχες θα μπορούσε να ωθήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χαλαρώσει τη θέση του σε σχέση με την Ουκρανία και την εισβολή, είπε ο κ. Στίγκλιτς.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: