Είναι τώρα όμορφο αυτό που έκαναν στον Πρόεδρο Μπάιντεν οι σύμβουλοί του; Τον άδειασαν …πανηγυρικά και με …μεγαλοπρέπεια!

US President Joe Biden arrives on the South Lawn of The White House in Washington, DC, USA, 27 March 2022. President Biden is returning from a trip to Brussels and Poland where he met with NATO members about the Russian invasion of Ukraine. EPA, JOSHUA ROBERTS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία -για να το πούμε διαφορετικά, την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν εννοούσε- προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία. Διότι, ακόμα και αν ο Ρώσος αυταρχικός πρόεδρος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την τεράστια τραγωδία της Ουκρανίας, οι εποχές των ανατροπών καθεστώτων και κυβερνήσεων έχουν παρέλθει.

Επαναλαμβάνω: Ακόμα και αν πρόκειται για τον εισβολέα Πούτιν, ο στρατός του οποίου συμμετέχει στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Ο Ρώσος πρόεδρος έβαψε τα χέρια του με αίμα. Όπως τα έβαψαν οι Αττίλες στην Κύπρο, μετά από το προσχεδιασμένο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Την ευθύνη για το φρικτό διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου φέρει ο Χένρι Κίσιγκερ. Και αυτό δεν αλλάζει.

Στην Ουκρανία, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, είναι τεράστιες οι καταστροφές. Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν μία ολόκληρη χώρα. Όπως έκαναν το 1974 οι Τούρκοι στην Κύπρο. Η εισβολή είναι εισβολή, όποιος και αν είναι ο εισβολέας. Και πρέπει ο εισβολέας να καταδικάζεται και να τιμωρείται. Διότι αυτό που συμβαίνει εναντίον της Κύπρου είναι αισχρό.

  • Προκάλεσε, λοιπόν, εντύπωση η ταχύτητα με την οποία ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άδειασε κυριολεκτικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είπε τη γνωστή πλέον φράση ότι: «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». (“For God’s sake, this man cannot remain in power.”)

Η φράση δεν υπήρχε στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του Αμερικανού πρόεδρου και την πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος βεβαίως είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της υπερδύναμης. Ας μην ισοπεδώνονται τα πάντα. Είναι ο πρόεδρος άρα αυτός έχει την τελευταία λέξη. Με εννέα λέξεις ταρακούνησε τον πλανήτη. Αν η ομιλία γινόταν πριν κλείσουν οι αγορές, θα είχαν καταρρεύσει όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος τον διόρθωσε και αυτή είναι μία νέα πραγματικότητα, αν θέλετε αγαπητοί αναγνώστες. Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν οι εννέα λέξεις στο κείμενο που έδωσαν στον πρόεδρο να διαβάσει, οι σύμβουλοι αντέδρασαν με απίστευτη ταχύτητα και στην προσπάθεια τους να τον διασώσουν, τον εξέθεσαν σε όλο τον κόσμο.

Θυμίζω ότι ο ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Βεβαίως, αυτό ακριβώς είπε ο κ. Μπάιντεν. Και βεβαίως και εννοεί κάθε λέξη που χρησιμοποίησε εκτός κειμένου: «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Έχει όμως σημασία το επόμενο σημείο που τόνισε ο αξιωματούχος:

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος -υπογράμμισε ως ο κ. Μπάιντεν να είναι κανένα παιδάκι- ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία, ούτε για αλλαγή καθεστώτος».

Να εξηγήσουμε ότι όλες αυτές οι διορθώσεις γίνονται διότι προφανώς δεν είναι απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, ή αν θέλετε η ανατροπή του Πούτιν. Και από τη στιγμή που δεν είναι απόφαση, ο πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει. Γι’ αυτό και δεν υπήρχε στο κείμενο.

Όμως τίθεται το βασικό πλέον ερώτημα: Είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής ή όχι; Είναι… Και αφού είναι δεν πρέπει να αποφασίζει αυτός και όχι κάποιοι σύμβουλοι;

  • Για το θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Ισραήλ όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος σε μία πολύ σημαντική συνάντηση.
  • Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι «νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου”.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ακόμα ότι «όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ’ επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό”.

Φυσικά το κακό έγινε. Και ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφώνησε μία εξαιρετική ομιλία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, δεν θα την θυμάται κανείς. Ο Πούτιν θα συνεχίσει να είναι, περισσότερο παρά ποτέ, επιφυλακτικός αναφορικά με τους Αμερικανούς και τους σχεδιασμούς τους.

Και το μεγαλύτερο θύμα θα είναι πάντα η ειρήνη. Και οι μικρές χώρες. Εάν δεν βρεθεί τρόπος να πάμε στην κατάσταση πριν την 24η Φεβρουαρίου, οι χώρες που θα νοιώθουν δυνατές θα εισβάλουν και θα καταστρέφουν, αφού θα γνωρίζουν ότι δεν θα τιμωρηθούν…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι υποκριτές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών: Καλύπτουν την Τουρκία, “ρίχνουν” την Ελλάδα και την Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: