Η Τουρκία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: Δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να διατηρήσει τις στενές σχέσεις!!!

ΟΤαγίπ Ερντογάν έβαλε στο κάδρο των “λαθών” του ΝΑΤΟ την Ελλάα… Φωτογραφία , Τουρκική Προεδρεία




Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για διατηρήσει τις στενές εμπορικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες στους τομείς του τουρισμού, του φυσικού αέριου και της γεωργίας.

Σε συνέντευξή του στο CNN Τουρκίας, ο Καλίν δήλωσε ότι: «Πρέπει να ενεργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Πρέπει να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Ποιος θα μιλήσει στη Ρωσία όταν όλοι καίνε τις γέφυρες; Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε κυρώσεις για να διατηρήσουμε αυτό το κανάλι ανοιχτό».

Πρόσθεσε, ότι «η Άγκυρα δεν σκοπεύει να λάβει μέτρα που θα βλάψουν τη δημοκρατία. Έχουμε στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία σε τομείς όπως ο τουρισμός, το φυσικό αέριο και η γεωργία», τονίζοντας πως «Η Σύμβαση του Μοντρέ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα. Εφαρμόζουμε τη συμφωνία με τρόπο που δεν οδηγεί σε αύξηση της έντασης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την εξουσία της βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση πλοίων μέσω του Βοσπόρου με τρόπο που να αποτρέπει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Δεν σχεδιάζουμε να επιβάλλουμε κάποιο πακέτο κυρώσεων. Εδώ, η Ρωσία πρέπει να κάνει έναν στρατηγικό υπολογισμό και να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο. Διαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

«Ανησυχούμε ότι θα πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι «κάνουμε τις απαραίτητες υποδείξεις στη ρωσική πλευρά. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος όλων. Η ρωσική πλευρά έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά η εικόνα που βλέπω δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες», είπε, υποστηρίζοντας με έντονο τρόπο ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία χωρίς να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η κατάληψη μιας χώρας δεν είναι δίκαιη, ούτε θεμιτή. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια win-win σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης», ανέφερε.

Όπως αναφέρει η Χουριέτ (μέσω της ανταποκρίτριας του ΟΠΕΝ Μαρίας Ζαχαράκη):

Ο Τούρκος εκπρόσωπος της προεδρίας υποστήριξε μάλιστα ότι κάποιοι δυτικοί χτυπούν την πλάτη της Τουρκίας για τη στάση που έχει επιλέξει.

«Ο πρόεδρός μας άνοιξε ένα πολύ σημαντικό θέμα και αυτό είναι ότι η Τουρκία είναι μία σύμμαχος στην οποία στρέφεται αμέσως η Δύση. Μας λένε οι δυτικοί συνομιλητές μας, μην κόβετε τις γέφυρες με τη Ρωσία. Πρέπει να βάλουμε τους εαυτούς μας μπροστά για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ένας παίκτης που μπορούν να εμπιστευτούν οι Ρώσοι πρέπει να βρίσκεται στη μέση. Μάλιστα, οι δυτικοί φίλοι μας το χαίρονται αυτό. Μας το λένε αυτό κι ας μην το λένε ανοιχτά. Πρέπει δηλ. να γίνει μία καταστροφή για να γίνει αντιληπτή η σημασία της Τουρκίας;

Η ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, φέρνοντας ως παράδειγμα το μεταναστευτικό, «το οποίο είναι προς το συμφέρον όλων να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας», όπως είπε.

«Για την ειρήνη στη Μαύρη Θάλασσα η σύμβαση του Μοντρέ είναι κρίσιμης σημασίας. Τα άρθρα 19, 20 και 21 είναι σαφή. Οι κανόνες εφαρμόζονται επακριβώς. Τα διερχόμενα πλοία που πηγαίνουν στον πόλεμο δεν μπορούν να περάσουν από το Βόσπορο. Ωστόσο, τα πλοία, που επιστρέφουν στο λιμάνι ελλιμενισμού τους, μπορούν να περάσουν από εδώ. Δεν έχει εφαρμογή εδώ η σύμβαση για τα Στενά. Επιτρέψτε μου να σας πω εδώ αυτό που δήλωσε ο πρόεδρός μας: ότι ερμηνεύουμε τη σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο ώστε να μην κλιμακωθεί η ένταση. Αν κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα μέρος αυτής της επιχείρησης, η ένταση θα εξαπλωθεί περισσότερο. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση. Όπως εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε.

«Ελπίζουμε οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός να αποφέρουν αποτελέσματα. Οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάζοντας την κρίση ευρύτερα, υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν. Μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν τακτοποιήθηκε πλήρως. Υπάρχει μία συνεχής αναζήτηση για τάξη. Η αναζήτηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης είναι ένα θέμα με πολλά στοιχεία. Θα συνεχίσουμε να τα βιώνουμε αυτά τα επόμενα 10 χρόνια», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

«Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια ισορροπημένη απάντηση. Είναι λάθος να φέρουμε τα πυρηνικά στην ημερήσια διάταξη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ρωσίας. Θα απομονωθεί και θα αποδυναμωθεί οικονομικά και στρατιωτικά. Θα υπάρξει επίσης αντίδραση και από τη ρωσική κοινωνία. Ελπίζουμε ο κ. Πούτιν να δει τα αποτελέσματα σε βάθος. Σας καλούμε να καθίσετε και να μιλήσετε για τα θέματα σοβαρά. Η επέκταση του πολέμου είναι εις βάρος όλων. Ένας ισχυρός συνασπισμός κατά του Πούτιν έχει σχηματιστεί στον κόσμο. Μεσοπρόθεσμα, αυτό δεν θα μεταφραστεί σε πολιτική νίκη», προειδοποίησε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

  • Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος για το θέμα των κυρώσεων κι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Γενικά δεν συμμετείχαμε σε τέτοιες κυρώσεις από την αρχή. Ούτε έχουμε την πρόθεση να συμμετάσχουμε σε αυτές τις κυρώσεις. Φυσικά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι μια χώρα που συμμορφώνεται και συμβάλλει στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά, κρατάει μία στάση αρχής.

Παρά τις διαφορές απόψεων, είμαστε η χώρα που έχει αναπτύξει συνεργασία και με τις δύο χώρες. Όταν υπάρχει πόλεμος δεν χρειάζεται να επιλέγουμε πλευρά. Αντίθετα, είμαστε η χώρα που μπορεί να ξεκινήσει διάλογο και με τις δύο πλευρές για να τερματιστεί ο πόλεμος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε πλευρά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε σε αντίφαση όσον αφορά τα Στενά.

Σήμερα αποκάλυψε ότι η Ρωσία ζήτησε στις 27-28 Φεβρουαρίου να περάσουν 4 πολεμικά πλοία από τα Στενά, αλλά μετά απέσυρε το αίτημα, έπειτα από «φιλική παρότρυνση» της Τουρκίας.

«Είπαμε με φιλικό τρόπο να μην στείλει η Ρωσία αυτά τα πλοία. Τότε δεν είχαμε λάβει απόφαση ακόμη αν ήταν πόλεμος ή όχι. Η Ρωσία ή όποιος άλλος δεν πρέπει να προσβάλλονται. Τρία από αυτά τα τέσσερα πλοία δεν είχαν δικαίωμα διέλευσης σε περίπτωση πολέμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δεν ήταν πλοία νηολογημένα στις βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα. 1 από αυτά θα μπορούσε να περάσει, τα άλλα 3 όχι».

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών είχε ισχυριστεί ότι η Τουρκία δεν είχε δεχτεί κανένα αίτημα από καμία χώρα για διέλευση πλοίων…

Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την οικονομία της Τουρκίας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι ο λόγος που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις είναι επειδή θα επηρεάσουν την οικονομία της Τουρκίας.

«Εξετάζουμε τις κυρώσεις μία προς μία. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία μας και στον ενεργειακό εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένου και του εναέριου χώρου. Οι συνομιλητές μας στο τηλέφωνο μάς ρωτούν αν ‘θα συμμετάσχετε σε αυτές τις κυρώσεις;’. Τους είπαμε πώς οι τρέχουσες κυρώσεις θα επηρεάσουν την οικονομία μας και διάφορους τομείς μας. Δεν υπήρχε απαίτηση ή πίεση προς την Τουρκία ως προς αυτό, ήταν απλώς ένα ερώτημα», επισήμανε ο Τσαβούσογλου.

Αναβολή των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο εμπόλεμων μερών, ο Τσαβούσογλου έδωσε κάποιες πληροφορίες και προέβλεψε ότι θα αναβληθούν και πάλι.

«Αυτή τη στιγμή συνομιλούμε με τα μέρη, λαμβάνουμε γενικές πληροφορίες. Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στην πρώτη συνάντηση. Άλλωστε γνωρίζουμε τους συμμετέχοντες της διαπραγματευτικής ομάδας. Τα μηνύματα μεταφέρθηκαν στους ηγέτες, στις πρωτεύουσες. Βολιδοσκοπούν το έδαφος για μία δεύτερη συνάντηση. Θα θέλαμε να γίνει, αλλά φαίνεται ότι η αυριανή συνάντηση μπορεί να αναβληθεί για μια ή δύο μέρες. Από εδώ και πέρα, θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι: «Καθώς οι ανησυχίες μας για την επίθεση αυξάνονταν, επιδιώξαμε επαφές και με τις δύο χώρες. Μια μέρα πριν ξεκινήσει αυτή η επίθεση, ο πρόεδρός μας είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν και του μετέφερε τη σκέψη για συνάντηση των δύο ηγετών από κοντά».

Ζελένσκι στον Μπάιντεν: “Πρέπει να σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο” * Η Πολωνία ζητά σκληρότερες κυρώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: