Η ύπουλη κίνηση Ερντογάν στον Μπάιντεν: Του τηλεφώνησε για την Ουκρανία για να παραπονεθεί για S-400 και F-35… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

File photo via EPA, JIM LO SCALZO




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι  Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί με χυδαίο τρόπο την διπλωματική του επιτυχία να πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία κατέληξε σε ναυάγιο.

Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος:

Οι πρόεδροι συζήτησαν την κοινή τους ανησυχία για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επαναβεβαίωσαν την ισχυρή υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση παύση της ρωσικής επιθετικότητας και χαιρέτησαν τη συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμηση για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξει μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, καθώς και τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Τουρκίας με τους περιφερειακούς ηγέτες που συμβάλλουν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Επιπλέον, οι πρόεδροι συζήτησαν ευκαιρίες για ενίσχυση των διμερών δεσμών.

ΑΥΤΉ είναι η επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τα παράπονα του Ερντογάν, για τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, για την ακύρωση της παραγγελίας των F-35 και τα F-16 που απαιτεί να αγοράσει, ο κ. Μπάιντεν τον παρέπεμψε στο Κογκρέσο. Και εκεί δεν είναι καθόλου εύκολη η “μάχη” της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις είναι νόμος του αμερικανικού κράτους, που αντέδρασε για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Οι κυρώσεις προκάλεσαν και την ακύρωση της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35 που έχασε η Τουρκία.

H συνομιλία κράτησε 45 λεπτά με τη μετάφραση, αλλά ο Ερντογάν δεν έχασε ευκαιρία για να θέσει, με τον γνωστό ύπουλο τρόπο, τα ανοικτά θέματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία έγινε μετά από χθεσινό επίμονο αίτημα του Τούρκου προέδρου για να ενημερώσει (δήθεν) για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που ολοκληρώθηκε με αποτυχία, διότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. Τον Ερντογάν τον ενδιέφερε μόνο να γίνει η συνάντηση. Όχι για να έχει αποτέλεσμα, το οποίο γνώριζε εκ των προτέρων…

Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί θέμα από τη δήλωση της κ. Βικτώριας Νούλαντ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, για τα εργαστήρια διάγνωσης και βιοάμυνας. Δήλωση που όπως λένε στην Ουάσιγκτον παραποίησε η ρωσική, αλλά και η κινεζική, προπαγάνδα.

Η αμερικανική κυβέρνηση, από το Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και όλες τις υπηρεσίες τους, διέψευσαν κατηγορηματικά αυτούς τους ρωσικούς ισχυρισμούς και μάλιστα επιτέθηκαν εναντίον και της Μόσχας όπως επιτέθηκαν και εναντίον του Πεκίνου.

Οι Αμερικανοί είδαν μία συνεργασία των δύο μεγάλων δυνάμεων για να εκμεταλλευθούν τη δήλωση της κ. Νούλαντ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε τις ρωσικές καταγγελίες, και αρνήθηκε ότι η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα.

«Καταγράψαμε, είπε, τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», προειδοποίησε η κ. Ψάκι το Πεκίνο.

Η εκπρόσωπος μίλησε για παραλογισμό. Και πρόσθεσε ότι είναι το είδος της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Εχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και είναι, όπως τόνισε, παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι.

  • Στο σημείο αυτό, η κ. Ψάκι  έκανε μία φοβερή καταγγελία, που στηρίζεται πλέον και από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Τώρα, πρόσθεσε, που η Ρωσία εκστόξευσε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα κατά τα φαινόμενα ενστερνίζεται αυτή την προπαγάνδα, πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», υποστήριξε η κ. Ψάκι.

Οι μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι όλα αυτά, είναι το «προφανές τέχνασμα» της Μόσχας για να «προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περαιτέρω, προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της στην Ουκρανία».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, στο μεταξύ, κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία για τις αυξανόμενες τιμές, αλλά είπε ότι το κόστος που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία ως απάντηση είναι «πολύ πιο καταστροφικό» από το κόστος που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στο εσωτερικό.

Είπε ότι οι Αμερικανοί επιβαρύνονται από τις αυξήσεις των τιμών και οι οικογένειες αρχίζουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της παράλογης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τέλος η η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων κυρώσεων για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για «ωμότητες» που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Οι υπάρχουσες κυρώσεις, είπε, ότι προκαλούν ισχυρό πλήγμα στη ρωσική οικονομία, οι κυρώσεις και πρόσθεσε στεγνά: «Η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί..

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η υπόθεση των πολωνικών MIG-29 δείχνει ότι οι Δυτικοί έχουν χάσει τη σοβαρότητά τους… Πως θα τα πάνε στην Ουκρανία; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: