Η FIFA παγώνει τη συζήτηση για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια: Κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις

FILE PHOTO Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο EPA/MINH HOANG




Τα μέλη της FIFA δεν θα συζητήσουν το ζήτημα που αφορά σε ενδεχόμενη διαξαγωγή του Μουντιάλ, ανα διετία στην σημερινή συνέλευση που διεξάγεται στην Ντόχα.

Η απόφαση αυτή, αφήνει αμφιβολίες για το μέλλον αυτής της μεταρρύθμισης, που έχει συναντήσει μεγάλη αντίδραση, ειδικά μεταξύ των «αστέρων» της «στρογγυλής Θεάς» και των ομοσπονδιών της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτό το φλέγον ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης, που γίνεται με την συμμετοχή 211 ομοσπονδιών-μελών της FIFA, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ντόχα.

«Για όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο αποκλείεται. Είμαι χαρούμενος που η FIFA το έχει καταλάβει», δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πεπεισμένος ότι το το σχέδιο αυτό, έχει «αποκλεισθεί».

Πολλοί αξιωματούχοι, συμμερίζονται αυτήν την άποψη, ειδικά από την στιγμή που η FIFA αποφάσισε τον Δεκέμβριο να μην προγραμματίσει ψηφοφορία στο συνέδριό της στη Ντόχα και δεν σχεδιάζει καν, να συζητήσει ευρύτερα την αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίου στον ορίζοντα του 2024.

Αυτή η κίνηση, να περιοριστεί η υπόθεση, έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις το περασμένο καλοκαίρι για μια «μελέτη σκοπιμότητας» για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, που στη συνέχεια παρουσιάσθηκε ως εν δυνάμει μεταρρύθμιση, προκαλώντας αμέσως, έντονες αντιδράσεις.

Η FIFA, ωστόσο, εκτιμά, ότι η διοργάνωση μιας τελικής φάσης μιας μεγάλης διοργάνωσης κάθε καλοκαίρι, εναλλάξ μεταξύ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των ηπειρωτικών διοργανώσεων όπως το Euro και το Κόπα Αμέρικα, θα «ωφελούσε του πάντες».

Τον Δεκέμβριο, η διεθνής συνομοσπονδίας, υποσχέθηκε επιπλέον 19 εκατομμύρια δολάρια (16,8 εκατομμύρια ευρώ) ανά τετραετία σε κάθε ομοσπονδία, τετραπλασιάζοντας έτσι τη «χρηματοδότηση αλληλεγγύης» από 6 σε 25 εκατομμύρια δολάρια κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν η μεταρρύθμισή αποδειχθεί επιτυχημένη.

Σε επίπεδο πολιτικής, η FIFA έχει θέσει ως το μόνο… ανάχωμα ενάντια στη διεύρυνση των αθλητικών και οικονομικών ανισοτήτων στον πλανήτη του ποδοσφαίρου, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των αφρικανικών και ασιατικών ομοσπονδιών ενάντια στο εξαιρετικά πλούσιο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Όμως η UEFA, πήρε αμέσως το… προβάδισμα στο μέτωπο της άρνησης, ενώ γρήγορα προσχώρησε σ’ αυτήν την άποψη και η Conmebol και στην συνέχεια το World Leagues Forum που αποτελείται περίπου σαράντα επαγγελματικά πρωταθλήματα και μια σειρά από οργανισμούς.

«Για εμάς δεν είναι καν ιδέα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε», σχολίασε σχετικά, ο Καταριανός, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Ένωσης συλλόγων (ECA).

Οι σχετικές συζητήσεις ξεπέρασαν τα όρια του ποδοσφαίρου, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εξέφρασε την ανησυχία της από τα μέσα Οκτωβρίου για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα «καταπατά» την… επικράτεια άλλων αθλημάτων.

Μεταξύ των άλλων, υπό μελέτη «οδών», περιλαμβάνονται η επιστροφή στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ένα μίνι τουρνουά με οκτώ εθνικές ομάδες, που έγινε από το 1992 μέχρι το 2019 ή μια επέκταση του Nations League, με την προσθήκη εθνικών ομάδων από την αμερικανική ήπειρο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «δεν έχει αρχίσει συγκεκριμένη συζήτηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, ειδικά από την στιγμή που οι αθλητικοί φορείς βιώνουν και εφαρμόζουν, από τα τέλη Φεβρουαρίου, τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις, που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ντόχα, Κατάρ

Ο Μανέ νίκησε ξανά τον Σαλάχ και πάει αυτός στο Κατάρ: Αλλά η Αίγυπτος κατήγγειλε τη Σενεγάλη στη FIFA

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: