Ο Μανέ νίκησε ξανά τον Σαλάχ και πάει αυτός στο Κατάρ: Αλλά η Αίγυπτος κατήγγειλε τη Σενεγάλη στη FIFA

Εκατοντάδες φίλαθλοι της Αιγύπτου την προσπάθεια της χώρας του για πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ στο Κατάρ epa09858532 Cairo, Egypt, 29 March 2022. EPA/KHALED ELFIQI




Η τελευταία βραδιά των προκριματικών της Αφρικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο προκάλεσε έντονο δράμα και ανατροπές.

Το Μαρόκο, η Σενεγάλη και η Τυνησία συμμετείχαν στους τελευταίους τελικούς στη Ρωσία το 2018, ενώ το Καμερούν και η Γκάνα ήταν στo Mουντιάλ τέσσερα χρόνια πριν.

Τόσο το Καμερούν όσο και η Γκάνα σημείωσαν απροσδόκητες εκτός έδρας επιτυχίες για την πρόκριση, αποκλείοντας τις πιο «φανταχτερές» Αλγερία και Νιγηρία.

Το Καμερούν εξασφάλισε τη θέση του στην τελευταία φάση του αγώνα με την Αλγερία, στην παράταση στη Μπλίντα, καθώς σκόραρε ο Καρλ Τόκο Εκάμπι.

«Ήμασταν μόλις 10 δευτερόλεπτα μακριά από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Καταρρεύσαμε», είπε ο προπονητής της Αλγερίας Τζαμέλ Μπελμάντι μετά την εντός έδρας ήττα με 2-1.

«Βάλαμε τη ζωή μας σε αναμονή γι αυτόν τον αγώνα και αυτή την επιτυχία και είχαμε μόνο την πρόκριση στο μυαλό μας. Θα είναι δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα τις επόμενες μέρες».

Η Γκάνα επωφελήθηκε από ένα λάθος τερματοφύλακα και προχώρησε επίσης χάρη στον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ, καθώς η ισοπαλία 1-1 στη Νιγηρία πυροδότησε ταραχές από τους οπαδούς των γηπεδούχων.

Ο υπεύθυνος του ελέγχου ντόπινγκ της FIFA, ο γιατρός Τζόζεφ Καμπούνγκο από τη Ζάμπια, κατέρρευσε και πέθανε μετά από ύποπτη καρδιακή προσβολή, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του αγώνα στο Reuters , διαψεύδοντας τις αναφορές ότι είχε δεχτεί επίθεση σε μάχη σώμα με σώμα.

Η αποτυχία της Νιγηρίας να προκριθεί είναι πιθανό να φέρει μεγάλες αλλαγές στην ποδοσφαιρική της ηγεσία.

Η ομάδα κυριάρχησε στην κατοχή, αλλά δεν είχε την δύναμη να φτάσει στη νίκη.

Η Τυνησία δεν επέτρεψε στο Μάλι την πρώτη εμφάνισή του στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου με συνολικό σκορ 1-0, ενώ το Μαρόκο απόλαυσε μια εμφατική νίκη με 4-1 επί της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην Καζαμπλάνκα μετά από ισοπαλία 1-1 στο πρώτο παιχνίδι.

Η Σενεγάλη επανέλαβε την επιτυχία της στα πέναλτι επί της Αιγύπτου, όπως και στον τελικό του Κυπέλλου Αφρικής, καθώς ο Σάντιο Μανέ κέρδισε ξανά τον συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ.

Το νέο στάδιο του Ντακάρ ήταν γεμάτο ώρες πριν από τη σύγκρουση στην οποία η Σενεγάλη κέρδισε την Αίγυπτο με 1-0, για να οδηγηθούν οι δύο τους, πρώτα στην παράταση και στη συνέχει στη διαδικασία των πέναλτι.

Αυτό δημιούργησε μια άλλη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ομάδων, περίπου έξι εβδομάδες αφότου ο Μανέ είχε σκοράρει το αποφασιστικό πέναλτι για να κερδίσει τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής στο Καμερούν.

Ήταν και πάλι εκείνος που χάρισε τη νίκη με 3-1 στη Σενεγάλη, ενώ ο Σαλάχ είχε κάνει την πρώτη προσπάθεια της Αιγύπτου, στέλνοντας τη μπάλα απελπιστικά άουτ.

Η Αίγυπτος κατήγγειλε τη Σενεγάλη στη FIFA

Μετά την ήττα της στον τελικό του Κόπα Αφρικα, η Αίγυπτος του Μοχάμεντ Σαλάχ έχασε για άλλη μια φορά από την Σενεγάλη (3-1 στα πέναλτι, 1-0 κ.α.) στον τελικό των play off του Μουντιάλ 2022 για την αφρικανική ζώνη της. Οι «Φαραώ» έζησαν μια πραγματική… κόλαση στο γήπεδο, καθώς μετά το γκολ των γηπεδούχων, ο Μοχάμεντ Σαλάχ και οι συμπαίκτες του, έγιναν «στόχος» των χιλιάδων φιλάθλων, δεχόμενοι «κατά ριπάς» λέιζερ, ειδικά κατά την διαδικασία των πέναλτι.

Μάλιστα, η εικόνα του Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος είχε «πρασινίσει» από λέιζερ, έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Πορτογάλος προπονητής, Κάρλος Κεϊρόζ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον πάγκο της εθνικής Αιγύπτου.

Παράλληλα, οι Αιγύπτιοι παραπονέθηκαν για την «κολασμένη» υποδοχή που υπέστησαν. Καθυστέρηση, επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή, επίθεση με μπουκάλια σε παίκτες κατά την διάρκεια της προθέρμανσης και ρατσιστικά πανό, είναι όσα έζησαν οι Αιγύπτιοι και τα οποία θα καταγγέλουν στην αφρικανική συνομοσπονδία και στην FIFA, μέσω δελτίου Τύπου:

«Η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου υπέβαλε επίσημη καταγγελία κατά της ομοσπονδίας της Σενεγάλης, στον παρατηρητή του αγώνα, στον επικεφαλής της ασφάλειας, στην CAF και στην FIFA, πριν από την έναρξη του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Η αιγυπτιακή ομάδα αντιμετώπισε ρατσισμό με την εμφάνιση υβριστικών πανό στις εξέδρες με στόχο παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Σαλάχ. Επιπλέον, Σενεγαλέζοι οπαδοί τρομοκρατούσαν Αιγύπτιους παίκτες πετώντας τους μπουκάλια και πέτρες κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, ενώ επιτέθηκαν στο λεωφορείο της ομάδας της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και να τραυματισθούν άτομα, κάτι που τεκμηριώθηκε με φωτογραφίες και βίντεο που επισυνάπτονται στην καταγγελία»

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική / Ντακάρ, Σενεγάλη

Ο «ήρωας» Εκαμπί έστειλε στο 120’+4′ το Καμερούν στα τελικά του Μουντιάλ: Ποιες ομάδες έχουν προκριθεί έως τώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: