Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Αττάλεια και οι προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, η επεισοδιακή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για ατασθαλίες στο ΓεΣΥ, η σύλληψη γονιών βρέφους σε σχέση με το θάνατό του, καθώς και οι συλλήψεις στην υπόθεση με τα αυτοκίνητα πολυτελείας, οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών στο Πουρνάρα και άλλα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Παρεισφρέουν στο Κίεβο» γράφει ότι οι Ρώσοι ισοπέδωσαν τη Μαριούπολη μετά το διπλωματικό αδιέξοδο.

Αλλού γράφει ότι σημειώθηκε πτώση της τιμής του πετρελαίου χθες μετά την ανακοίνωση από ΗΑΕ και Ιράκ ότι θα ρίξουν μαύρο χρυσό στην αγορά, ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι η οικονομία της χώρας διέρχεται σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα να αμβλυνθούν οι συνέπειες.

Αναφέρει αλλού ότι υπό κράτηση είναι οι γονείς νεκρού βρέφους όπου τα τραύματα έδειξαν κακοβουλία.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Βομβάρδισαν τις συνομιλίες σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη» γράφει ότι ούτε ένα βήμα προόδου δεν σημειώθηκε χθες στην Αττάλεια όπου συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τον Σεργκέι Λαβρόφ να μην είναι εξουσιοδοτημένος να δεσμευθεί ούτε καν για εκεχειρία 24 ωρών.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουρανίας και να αναθερμάνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να πείθει. Αλλού γράφει για τις έξι συλλήψεις για την υπόθεση με τα αυτοκίνητα πολυτελείας.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Η μαύρη λίστα αγγίζει Κύπρο» και γράφει ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν και Ρώσους ολιγάρχες με κυπριακή υπηκοότητα, αναφέροντας ότι σε αναμμένα κάρβουνα είναι ΚΤΚ, δικηγόροι και λογιστές. Σ

ε άλλο θέμα αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και γράφει ότι οι συνομιλίες στην Αττάλεια ήταν άκαρπες και πως μιλούν μόνο τα όπλα. Γράφει επίσης ότι ξεκινούν από βδομάδας οι επαφές της Ενωσης Δήμων με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για συντονισμό των δήμων, κοινοτήτων για την ομαλή μετάβαση των 20 νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κορόιδεψαν υπουργό και ασθενείς, να παυθούν ή να παραιτηθούν» και αναφέρεται στις μηχανές αιμοκάθαρσης για τις οποίες ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο ΟΚΥπΥ του είπε ότι παραγγέλθηκαν οι μηχανές αλλά δεν παραγγέλθηκαν.

Σε άλλο θέμα γράφει για τις άκαρπες διπλωματικές προσπάθειες στη συνάντηση Κουλέμπα – Λαβρόφ στην Αττάλεια για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Γράφει επίσης ότι οι άθλιες συνθήκες στο Πουρνάρα και η παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των ανήλικων παιδιών, υποδεικνύονται από την Επίτροπο Παιδιού και την Επίτροπο Διοικήσεως.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας» γράφει ότι άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη ενώ ο πόλεμος μπήκε στην τρίτη βδομάδα. Γράφει αλλού ότι φώναξαν την Αστυνομία στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής λόγω των καυγάδων στη συνεδρία για τις ατασθαλίες στο ΓεΣΥ. Γράφει επίσης ότι οι S&P υποβάθμισαν την RCB λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Αφήνουν συνειδητά τον κόσμο εκτεθειμένο στην ακρίβεια!» αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα με βαθύτατες καπιταλιστικές βάσεις από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του και αφήνει τους πολίτες στο έλεος των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων και των κάθε λογής κερδοσκόπων.

Γράφει επίσης ότι κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ο ένας στους τέσσερις Κύπριους. Αλλού αναφέρει ότι ο νους του προέδρου του ΔΗΣΥ είναι στις προεδρικές εκλογές και στην αντιμετώπιση της υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σκλήρυνση πολιτικής έναντι της υποκρισίας της Δύσης» αναφέρεται στο Κυπριακό και στο Ουκρανικό. Αλλού αναφέρει ότι αυξήθηκε η συνολική απασχόληση και οι πραγματικές ώρες εργασίας το δ’ τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση.

Αλλού γράφει ότι η Τουρκία δεν δίνει πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους σε πιθανό σημείο ταφής στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος 

Υπουργοί Συμβουλίου Ευρώπης: Χωρίς καθυστέρηση η Τουρκία να αποζημιώσει οικογένειες 9 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: