Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές, τα θέματα της Εκκλησίας της Κύπρου σε σχέση με πιθανή διαδοχή του Αρχιεπισκόπου και η ακρίβεια δεσπόζουν στα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων της Κύπρου.

Στην «Αλήθεια», η κεντρική είδηση με τίτλο «Κινείται προς Μολδαβία, απειλεί και τη Βοσνία», επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και βλέπει πιθανή ρωσική απειλή για τα Βαλκάνια, ιδιαίτερα για τη Μολδαβία.

Αλλού, σημειώνεται ότι σήμερα στέφεται και επίσημα υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε άλλο σημείο, προβάλλεται συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στην «Α», ο οποίος μιλά για τα «κρίσιμα ζητήματα».

Ο «Πολίτης» αφιερώνει το πρώτο θέμα του στην Εκκλησία της Κύπρου, με τίτλο «Γίνεται της Ουκρανίας και στις Αρχιεπισκοπικές». Όπως αναφέρει, ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, ενώ οι «ρωσόφιλοι ιεράρχες» έχουν διασπαστεί.

Σε άλλο σημείο, υπάρχει αφιέρωμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων στην επισιτιστική κρίση και στη νέα εποχή μετά τον πόλεμο. Αλλού, γίνεται αναφορά στο Πουρνάρα και στα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ξέφρενο ράλι ανατιμήσεων», και γράφει για την ακρίβεια που προκλήθηκε σε βασικά αγαθά εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι τιμές ζωοτροφών βγάζουν τους κτηνοτρόφους σε διαδηλώσεις.

Σε άλλο σημείο, γίνεται αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην πολιορκία της Μαριούπολης, αναφέροντας ότι η Ρωσία χτύπησε για πρώτη φορά με υπερηχητικούς πυραύλους. Επίσης, γίνεται αναφορά στην επαναφορά της πρότασης για αγωγό αερίου από το Ισραήλ από την Energean.

Η «Χαραυγή» αφιερώνει το κύριο θέμα της με τίτλο «Σε κίνδυνο το μέλλον της οικοδομικής βιομηχανίας λόγω αυξήσεων στις τιμές» στην ακρίβεια και ιδιαίτερα στη στέγαση των νέων ζευγαριών.

Σε άλλο σημείο, γίνεται αναφορά στη μεγάλη αύξηση καταγγελιών σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων κατά την τελευταία τριετία. Αλλού, η εφημερίδα μιλά για την πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα, όσο οι νοσηλείες είναι χαμηλές.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» αφιερώνει το κύριο της θέμα που τιτλοφορείται «Συνομιλείστε για την ειρήνη ή υποφέρετε για χρόνια» στο Ουκρανικό, χρησιμοποιώντας τη φράση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι που καλεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες τη Ρωσία.

Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ρόλος της Κύπρου στον EastMed παραμένει κολλημένος στις διάφορες αλλαγές πολιτικής. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα προβάλει τον Μαραθώνιο ΟΠΑΠ που έγινε χθες στη Λεμεσό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κηρύσσει την έναρξη.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η μάχη των δύο και οι άγνωστοι «Χ»», αναφέρεται στους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές και κάνει λόγο για σοβαρό προβάδισμα Χριστοδουλίδη, παράσταση νίκης Αβέρωφ Νεοφύτου και θολό τοπίο στην αντιπολίτευση. Έ

μφαση δίνεται σε άλλο σημείο στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της «Κ» γίνεται αναφορά και στη στήριξη των ευάλωτων, με δημοσιονομικές χαλαρώσεις και μέτρα κατά της ακρίβειας.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ουκρανία όπως Κύπρος» και γράφει ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει προηγούμενο διατήρησης εγγυήσεων ενώ κάνει αναφορά επίσης στον ρόλο ΗΠΑ και Κίνας σε σχέση με το Ουκρανικό.

Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρεται στο παρασκήνιο της συνάντησης για αλλαγή του φακέλου ΠΟΠ για το χαλλούμι. Αλλού, προβάλλει δημοσκόπηση για τις ανησυχίες των Κύπριων πολιτών από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία.

Με πληροφορίες από KΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Ερντογάν αξιοποιεί τη “μεσολαβητική” στάση του στο Ουκρανικό και διαμορφώνει λίστα ανταλλαγμάτων από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: