Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και οι αποφάσεις για την σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναφορές της Μόσχας για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επικέντρωση στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονμπάς είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεκινά η ενεργειακή απεξάρτηση» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ουσιαστικά το θετικό συμπέρασμα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι η έναρξη της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και σημειώνει ότι οι Ρώσοι αφανίζουν τη Μαριούπολη και στοχεύουν σε αμάχους. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εργασίας και Μεταφορών θα αναζητήσουν σήμερα τη λύση για το θέμα της απεργίας των εργαζομένων στα λεωφορεία στην επαρχία Λευκωσίας.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Ανάσες στην οικονομία από την άφιξη νέων επιχειρήσεων» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος στην εγκατάσταση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τρίτες χώρες παράγει αποτελέσματα, με 350 επιχειρήσεις να εγκαθίστανται στο νησί το 2021 και περίπου 210 από τις αρχές του 2022. Αλλού γράφει ότι η Ρωσία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του πολεμικού της σχεδίου στην Ουκρανία αλλά και ότι δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τους στόχους της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η ΔΕΦΑ μετατρέπεται σε ημικρατικό οργανισμό και θα αναλάβει την κατασκευή δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου εντός Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Μάχη Βορείων – Νοτίων στην ΕΕ» και γράφει ότι ένταση και διαξιφισμοί επικράτησαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι η εταιρεία που έχει στη διαχείρισή κατάλληλα υποστατικά, με επιστολή της προς την Υφυπουργό Πρόνοιας εκφράζει ετοιμότητα να φιλοξενήσει άμεσα τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους από το Πουρνάρα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Κύπρο, με επίκεντρο την παρέλαση έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία.

Κάτω από τον τίτλο «Το τίμημα το πληρώνει η ΕΕ και οι ΗΠΑ θησαυρίζουν», η «Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη συμφωνία για σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και σημειώνει ότι αυτή ευνοεί τις πωλήσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές. Αλλού αναφέρεται σε αυξήσεις σε 100 βασικά αγαθά, στην ξυλεία, στο σίδηρο και στο κόστος ανέγερσης κατοικίας. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας υπόσχεται περισσότερες χαλαρώσεις αν οι νοσηλείες παραμείνουν σταθερές.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η Ρωσία μειώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Ρωσία σηματοδότησε την μείωση των φιλοδοξιών της στην Ουκρανία και την προσήλωσή της στις περιοχές των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.  Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Δήμοι, οργανισμοί και άλλοι θα συμμετέχουν σήμερα στις εκδηλώσεις για την ώρα της γης, κλείνοντας τα φώτα για μία ώρα, προκειμένου να ενισχύσουν την ενημέρωση για την προστασία του πλανήτη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γρηγόρης Σάββα/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: