Οι αρχαίες κατακόμβες της Οδησσού: ΄Ενας υπόγειος εφιάλτης 2.500 χιλιομέτρων για τους Ρώσους εισβολείς [photos, videos]

File Photo Photo: Hellas Journal




H Oδησσός, πόλη – μνημείο αλλά και κρίσιμο λιμάνι είναι στόχος της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Η πόλη έχει αρχίσει προ πολλού να οχυρώνεται, να οπλίζεται να δηλώνει έτοιμη.

Όταν έρθει η εισβολή οι κάτοικοί της είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν, την έχουν κάνει φρούριο κι ήδη έχουν οργανώσει την έναρξη ενός ανελέητου αντάρτικου πόλης με τους εισβολείς.

Ένα μεγάλο όπλο τους – ανάμεσα στα άλλα – , είναι οι τεράστιες και αρχαίες κατακόμβες της Οδησσού βαθιά κάτω από την πόλη που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα εφιαλτικές για τους Ρώσους εισβολείς.

Επισήμως, οι Κατακόμβες της Οδησσού περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2.500 χιλιόμετρα από γενικά αλληλένδετες σήραγγες που εκτείνονται κάτω από την πόλη, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τμήματα των Κατακομβώνν είναι γνωστό ότι υπάρχουν τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά επίπεδα κάτω από το έδαφος, με το βαθύτερο να είναι στα 60 μέτρα , κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 τεκμηριωμένα σημεία εισόδου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά υπόγεια δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Το πότε ξεκίνησε η κατασκευή των πρώτων τούνελ κάτω από την Οδησσό δεν είναι απολύτως σαφές, με αναφορές να τις θέλουν ενεργές την εποχή των τελευταίων Τσάρων, ή άλλες πηγές να λένε πως μπορεί να χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα . Στους τοίχους ορισμένων τμημάτων των Κατακομβων διακρίνονται έργα τέχνης που είναι τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε την επανάσταση των Μπολσεβίκων , οι άμαχοι κρύφτηκαν στις σήραγγες από τις μάχες και φαίνεται πιθανό ότι οι σήραγγες είχαν χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο και πριν από τότε.

Οι κατακόμβες συνέχισαν να παρέχουν καταφύγιο σε αμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απέκτησαν ευρύτατη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου γιατί χρησίμευαν ως βάση επιχειρήσεων για τους Σοβιετικούς παρτιζάνους που πολεμούσαν τις ναζιστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το 1969, ιδρύθηκε ένα Μουσείο Παρτιζάνικης Δόξας σε ένα τμήμα των Κατακομβων Nerubayske, ένα χωριό περίπου έξι μίλια βορειοδυτικά του κέντρου της Οδησσού.

Το μουσείο των παρτιζάνων ήταν το μόνο μέρος των Κατακομβών που ήταν επίσημα ανοιχτό στο κοινό κατά τη σοβιετική εποχή, κάτι που συνέχισε να συμβαίνει αφότου η Οδησσός έγινε μέρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σχέδια για τη χρήση των σηράγγων σε περίπτωση επιθέσεων, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού πολέμου.

 

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 καμουφλαρισμένες είσοδοι για τις κατακόμβες της Οδησσού. Photoς: Hellas Journal

Με την Ουκρανία τώρα και πάλι σε πόλεμο και τις απειλές για την Οδησσό να είναι πολύ πραγματικές, οι Κατακόμβες μπορεί κάλλιστα να αναλάβουν ξανά αυτούς τους ρόλους. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 12 Μαρτίου, η Washington Post πήρε συνεντεύξεις από άτομα στην πόλη που ετοίμαζαν τμήματα των σηράγγων για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια στα οποία μπορούν να κρυφτούν οι άμαχοι από επιθέσεις, ενώ παράλληλα – καθώς έχει επιτευχθεί ο πλήρης εξοπλισμός τους ακόμη και με Internet σε ορισμένα τμήματα – ως έδρα της αντίστασης των ένοπλων πολιτών.

 

Mε πληροφορίες από thedrive.com/ Washington Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: