Οι Αμερικανοί σπεύδουν στην Κίνα μέσω …Ρώμης για την Ουκρανία: Στείλτε μαχητικά ζητούν οι γερουσιαστές… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden departs after speaking in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 11 March 2022. EPA, Al Drago, POOL




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να εισέλθει σε μία διαδικασία συνεννόησης με την Κίνα ενόψει μίας πολύ δύσκολης εβδομάδας για την Ουκρανία. Πιστεύει προφανώς ότι οι Κινέζοι μπροούν να ασκήσουν πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή…

Οι προβλέψεις δεν είναι καλές για την έκβαση του πολέμου και έχουμε ακόμα ως δεδομένο ότι δεν αλλάζει, μέχρι της στιγμής, η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, να μην αναμειχθεί η Αμερική στον πόλεμο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος  γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, από την Πολωνία όπου βρίσκεται, ανακοίνωσε ότι είναι η απαραίτητη η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία, για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Φαίνεται ότι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και άλλοι Αμερικανοί νομοθέτες, αλλά όπως αναφέραμε δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, που βρίσκεται ακόμα στο Καμπ Ντέιβιντ, θα ακολουθήσει τις συμβουλές του. Πιστεύει ότι η δυτική ανάμειξη θα οδηγήσει σε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, έχει στείλει το μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι αν ενοχλήσει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και οι Δημοκρατικοί.

Ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός γερουσιστής από την πολιτεία του Κονέκτικατ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προμηθεύσουν στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και αεροπλάνων, καθώς αμύνεται ενάντια στη Ρωσία. Πρόκειται για γερουσιαστή από αυτούς που χαρακτηρίσονται ισχυροί και των οποίων έχει την ανάγκη ο Λευκός Οίκος για να ψηφίζονται τα νομοσχέδια που επιθυμεί…

Πιστεύεται ότι τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους συμμάχους η πιθανότητα χημικής επίθεσης από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Στην περίπτωση αυτή οι Δυτικοί θα αναγκαστούν να αντιδράσουν. Και λογικό είναι διότι η χημική επίθεση περνά την κόκκινη γραμμή της Δύσης.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα μίας πιθανής τέτοιας επίθεσης. Προφανώς, είπε, ο κίνδυνος κλιμάκωσης με μια πυρηνική ενέργεια είναι σοβαρός και είναι ένα διαφορετικό είδος σύγκρουσης από άλλες συγκρούσεις που έχει δει ο αμερικανικός λαός όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πρόσθεσε ο κ. Σάλιβαν, πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη εξαιρετικά σοβαρά, παρόλο που διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν έχουμε προσαρμόσει την στάση μας αναφορικά με την πυρηνική μας ετοιμότητα, αλλά είναι κάτι που παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, γιατί είναι ύψιστη προτεραιότητα για τον Πρόεδρο».

Αναφορικά με την προσπάθεια συνεννόησης με τους Κινέζους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα βρίσκονται στη Ρώμη για να συναντήσουν ανώτερους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, ο Τζέικ Σάλιβαν και αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Σάλιβαν θα συναντηθεί με το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Yang Jiechi στο πλαίσιο -όπως σημειώνεται- των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Θα συζητήσουν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών. Ως γνωστό ο ανταγωνισμός αυτός έχει ξεπεράσει κάθε όριο και αν δεν επιτευχθεί συνεννόηση θα επηρεαστούν οικονομικά και η Αμερική και η Κίνα. Ήδη ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφαση του για να επιστρέψουν οι αμερικανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί στην Αμερική, μία κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.

Ο βασικός στόχος της ομάδας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είναι να λάβει θέση το Πεκίνο εναντίον της ρωσικής εισβολής που έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους και τεράστιες καταστροφές.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να τονίσουν τη σημασία της διαπραγμάτευσης. Προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη στην προσπάθεια του πρωθυπουργού του Ισραήλ και σημειώνουν και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια, η οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Βεβαίως δεν είχαν ελπίδες διότι πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν παραμένουν πιστός στο αρχικό του σχέδιο: να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει δική του κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι διέψευσε ότι στη βάση που κτύπησε η ρωσική αεροπορία βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ο κ. Σάλιβαν θεωρεί πως το κτύπημα, 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, είναι ένα σημάδι ότι ο Πούτιν «είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι δυνάμεις του δεν κάνουν την πρόοδο».

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Στο μυαλό του Πούτιν δεν υπάρχει διπλωματική λύση: Ότι απαίτησε αποφάσισε να το πάρει με τη δύναμη των όπλων… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: