Η άλλη φυγή: Ρώσοι καταφεύγουν στη Φινλανδία υπό τον φόβο ότι ο Πούτιν θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο

Το δημοσίευμα του BBC




Στo Βαλίμα, το συνοριακό πέρασμα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, περίπου 20 μίλια ανατολικά του Ελσίνκι,  λεωφορεία και αυτοκίνητα σταματούν για ελέγχους διαβατηρίου και τελωνειακούς ελέγχους.

Δεν είναι Ουκρανοί. Είναι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χωρα τους.

Και παρόλο που η ροή δεν είναι πυκνή, είναι συνεχής.

Ανυπομονούν να φύγουν από τη Ρωσία επειδή υπάρχει μια επίμονη φήμη ότι η κυβέρνηση Πούτιν μπορεί σύντομα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Με τις πτήσεις προς Ευρώπη να έχουν σταματήσει, η μόνη διέξοδος από τη χώρα είναι με αυτοκίνητο: Δηλαδη διέλευση από αυτά τα σύνορα, ή με τρένο.

Το BBC μίλησε με μια νεαρή Ρωσίδα που έφευγε για τη Δύση, μια από τις τυχερές που είχαν βίζα για την ΕΕ πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις. Ήταν σε απόγνωση για ό,τι συνέβαινε.

Δεν γυρνάω όσο υπάρχει Πούτιν 

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία είναι ο λαός μας, η οικογένειά μας», είπε. «Δεν πρέπει να τους σκοτώνουμε». Θα σκεφτόταν να επιστρέψει, ρωτήθηκε; «Όχι όσο η τρομερή κυβέρνησή μας είναι εκεί. Είναι τόσο, τόσο λυπηρό»

H ίδια μεαρή Ρωσίδα λέει ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες της δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά κινδυνεύουν να μπουν στη φυλακή αν προσπαθήσουν να αντισταθούν στον Πούτιν.

Στη Φινλανδία, υπάρχει απέραντη συμπάθεια για ανθρώπους σαν τη συγκεκριμένη κοπέλα, όπως ακριβώς υπάρχει για την Ουκρανία και τους κατοίκους της.

Αυτή η συμπάθεια, και ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε άλλους γείτονες, όπως η Φινλανδία, αλλάζει τη στάση της χώρας απέναντι στην παραδοσιακή ουδετερότητά της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αυξανόμενη πλειοψηφία των Φινλανδών πιστεύει ότι είναι καιρός η χώρα τους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσει πρόσβαση στην προστασία που θα έφερνε η ένταξη στη συμμαχία.

Εξοδος με ελάχιστα χρήματα

 

Πίσω στο Ελσίνκι, το τρένο από την Αγία Πετρούπολη μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους που ανυπομονούν να φύγουν από τη Ρωσία. Τα περισσότερα τρένα είναι πλήρως κρατημένα, με τις τιμές των εισιτηρίων να εκτινάσσονται στα ύψη.

Το ποσό των χρημάτων που μπορούν να φέρουν οι επιβάτες που φεύγουν από τη Ρωσία είναι περιορισμένο. Το ρούβλι βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης. η ρωσική οικονομία απειλείται από κυρώσεις και την απόσυρση πολλών μεγάλων δυτικών εταιρειών. Η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπαθεί απελπισμένα να αποφύγει το τρέξιμο στις τράπεζες.

Μια άλλη γυναίκα που έχει φύγει από τη Ρωσία, αυτή τη φορά για την Κωνσταντινούπολη, λέει τηλεφωνικά στο BBC ότι είχε τρομοκρατηθεί από την επιστροφή στη ζωή όπως ήταν υπό τη Σοβιετική Ένωση.

«Είμαι 30, δεν έχω ζήσει τα χειρότερα… τις καταστολές, τη μυστική αστυνομία»,λέει στο βρετανικό δίκυτο. «Είχα έναν πολύ ξεκάθαρο φόβο ότι αν δεν πρόκειται να πετάξω έξω αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορέσω να πετάξω ποτέ».

«Από τη μια πλευρά, φαίνεται ότι αυτή είναι η στιγμή για να φύγεις. Από την άλλη, υπάρχει ένας εύλογος φόβος ότι δεν θα μπορείς να δεις τους φίλους και την οικογένειά σου για -ένας Θεό ξέρει- πόσο καιρό, αν ποτέ ξανά»

Εάν καθιερωνόταν στρατιωτικός νόμος, ο κ. Πούτιν θα ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι ήθελε, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί μήπως καταστρέψει τις διαδηλώσεις στους δρόμους. Έχει ήδη ξεκαθαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία – και ένας Γάλλος αξιωματούχος που άκουσε το τηλεφώνημά τους είπε, στη συνέχεια, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα.

Πως; Ισως η πυρηνική επιλογή θα μπορούσε να πλησιάζει αποφασιστικά. Και είναι μια τρομακτική προοπτική.

Δεν είναι τυχαίο που οι Ρώσοι που δεν θέλουν να ακούν για καμία εισβολή ή τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί σστις ρωσικές κωμοπόλεις και θέλουν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα και να ζήσουν έξω…

Πηγή: ΒΒC –  War in Ukraine: The Russians leaving Russia for Finland

Σκληρές μάχες έξω από το Κίεβο: «Αν δεν αντέξει η χώρα μας, δεν θα αντέξει και η Ευρώπη» – Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: