Γιατί η “γκάφα” του κ. Μπάιντεν μπορεί να αποτελεί “μάνα εξ ουρανού” για τον Πούτιν: “Βούτυρο στο ψωμί” του “Τσάρου”

FILE PHOTO: US President Joe Biden announces his administration’s 5.8 trillion US dollar budget for fiscal year 2023 in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 March 2022. EPA, JIM LO SCALZO




“Βούτυρο στο ψωμί” του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) αποτέλεσε το αυθόρμητο ξέσπασμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (J. Biden) σχετικά με τη μελλοντική ηγεσία της Ρωσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, (κείμενο Dominic Nicholls).

Και τούτο, διότι όπως υποστηρίζει η εφημερίδα δείχνει να δικαιώνει το ψευδές αφήγημα του Κρεμλίνου για ένα επιθετικό ΝΑΤΟ που απεργάζεται την καταστροφή της Ρωσίας.

Ο δεύτερος λόγος που ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ‘μπαλώσει’ την γκάφα, προσθέτει η εφημερίδα,  είναι ότι παρόμοιες δηλώσεις συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση του Ρώσου ηγέτη. Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγεί, οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά την ψυχική του κατάσταση θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο να δώσει το ‘πράσινο φως’ για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Παρατίθενται εκτιμήσεις της Elisabeth Braw από το American Enterprise Institute, η οποία αναγνωρίζει ότι «ο Biden έχει την τάση να διατυπώνει πράγματα που αν και γνωρίζουμε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εντούτοις δεν πρέπει να τα λέει ως πρόεδρος».

Όπως ειδικότερα εξηγεί, «είναι γεγονός ότι θα ήταν προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένου του λαού της Ρωσίας, εάν ο Putin δεν θα ήταν πλέον επικεφαλής της χώρας, αλλά εάν είστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορείτε να λέτε ότι θέλετε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη μιας άλλης χώρας να φύγει από την εξουσία».

Τα λόγια του Biden ήταν ένα «δώρο» στον Putin, εκτιμά η Braw, καθώς «δεν του απομένουν πολλοί τρόποι να δικαιολογήσει την κλιμάκωση και ως εκ τούτου είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ως εργαλείο προπαγάνδας». Εάν για παράδειγμα οι επιδόσεις της Ρωσίας επί του πεδίου συνεχίσουν να είναι καταστροφικές, ο Putin θα αδράξει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτές τις δηλώσεις που του παρέχουν μια απροσδόκητη ευκαιρία.

Ο Putin βλέπει τον εαυτό του ως την ενσάρκωση του ρωσικού κράτους και παρουσιάζει οτιδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία του ή την προσωπική του ελευθερία ως απειλή για τη χώρα. Κατά την  Braw, η χρήση από τον Biden των όρων «χασάπης» και «εγκληματίας πολέμου» για τον Putin, καθώς και οι συνεχείς αναφορές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τροφοδοτούν αυτήν την παράνοια..

Επιπλέον, ο Putin και οι επιτελείς του δείχνουν να υπενθυμίζουν με διεστραμμένη ευχαρίστηση στον κόσμο ότι οι απειλές κατά του κράτους τους θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων.

H Αμερικανίδα ειδικός επισημαίνει ότι οι συγκρίσεις του Putin με τον Αδόλφο Χίτλερ δεν είναι γενικά χρήσιμες, αλλά αναγνωρίζει ότι η νοοτροπία του Ρώσου ηγέτη μπορεί να έχει κλονιστεί τους τελευταίους μήνες και να παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Χίτλερ το 1945.

«Στο τέλος του πολέμου, ο Χίτλερ αποφάσισε ότι δεν τον ένοιαζε τι θα συνέβαινε στη Γερμανία, καθώς η χώρα θα έπεφτε μαζί του», υπενθυμίζει η Braw.

«Ακόμη και στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, το Πολιτικό Γραφείο ήταν ένα συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων. Ο πρόεδρος ήταν ο αρχηγός του κράτους, αλλά υπήρχαν διαφορετικές φατρίες και αντιπαλότητες και άλλα ισχυρά πρόσωπα εντός του Πολιτικού Γραφείου, ενώ σήμερα στη Ρωσία υπάρχει μόνον αυτός», καταλήγει η Elisabeth Braw.

ΠΗΓΗ: The Telegraph, Dominic Nicholls – Joe Biden’s gaffe is ‘a gift’ to an isolated and increasingly erratic Vladimir Putin

Οι κυρώσεις δεν πονάνε μόνο τον Πούτιν: Σε δοκιμασία η ενότητα της Δύσης καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: