Για πρώτη φορά η πλειοψηφία Σουηδών και Φινλανδών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

File photo: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τους υπουργούς Εξωτερικών Φινλανδίας [δ] και Σουηδίας. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, με την μεταστροφή τη κοινής γνώμης να έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9% για τα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 51%, ενώ το ποσοστό όσων είναι αντίθετοι στην προοπτική αυτή μειώθηκε στο 27%, σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων, με βάση τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demoskop.

  • Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό στο 22%, αναφέρει η δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα έδειξε μεγάλη άνοδο του αριθμού των Σουηδών που τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αν και το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 50%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγή και στη στάση των Φινλανδών απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών αυτής της σκανδιναβικής χώρας τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία.

Μια δημοσκόπηση που έγινε από τη φινλανδική τηλεόραση YLE αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι, για πρώτη φορά, περισσότερο από το 50% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η δημοσκόπηση του YLE έδειξε ότι το 53% ήταν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με μόνο το 28% κατά. 

  • «Το αδιανόητο μπορεί να αρχίσει να γίνεται νοητό», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, υπέρμαχος της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η ένταξη της μίας ή και των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ «θα έχει σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις», μια προειδοποίηση την οποία επανέλαβε την προηγούμενη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ζήτησε χθες από τους Φινλανδούς να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

  • Σουηδία και Φινλανδία διατηρούν στενή σχέση με το ΝΑΤΟ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Στη Σουηδία η κοινή γνώμη ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Έκτοτε οι γνώμες διχάζονταν.

Η επίθεση στην Ουκρανία ώθησε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία να διακόψουν την πολιτική τους να μην παρέχουν όπλα σε χώρες σε πόλεμο, στέλνοντας όπλα στο Κίεβο. Για τη Σουηδία, είναι η πρώτη φορά που προσφέρει στρατιωτική βοήθεια από το 1939, όταν βοήθησε τη Φινλανδία ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Η Φινλανδία έχει μια ιστορία γεμάτη συγκρούσεις με τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια). Οι Φινλανδοί έχουν λάβει μέρος σε δεκάδες πολέμους εναντίον του ανατολικού γείτονά τους, για αιώνες ως μέρος του σουηδικού Βασιλείου και ως ανεξάρτητο έθνος κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων, συμπεριλαμβανομένων δύο πολέμων που πολέμησαν με τη Σοβιετική Ένωση το 1939-40 και το 1941-44.

Στη μεταπολεμική περίοδο, ωστόσο, η Φινλανδία επιδίωξε πραγματιστικούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, παραμένοντας στρατιωτικά αδέσμευτη και ουδέτερος διαχωρισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Με πληροφορίες από AFP, Associated Press

Παγκόσμιος νταβατζής ο Πούτιν: Απειλεί Φινλανδία και Σουηδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: