Φυλάκιση 15 ετών σε όποιον αντιτίθεται στην προπαγάνδα Κρεμλίνου: “Μπλόκο” στο BBC

File photo: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι απαντά στον “πόλεμο πληροφοριών” με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Photo via Pixabay.com/geralt




Όσο σκληραίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα πεδία των μαχών,τόσο σκληραίνει και η καταστολή της ενημέρωσης στη Ρωσία.

Σήμερα η άνω βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει ποινή φυλάκισης 15 ετών για την διάδοση ψευδών ειδήσεων [fake news] – κάτι που αποδίδεται συλλήβδην σε μέσα ή μεμονωμένους δημοσιογράφους που δεν αναπαράγουν την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

Παράλληλα σήμερα έγινε γνωστό ότι μπλοκαρίστηκε η ιστοσελίδα του βρετανικού ενημερωτικού οργανισμού BBC, ώρες αφότου η εταιρεία επανέφερε την ραδιοφωνική υπηρεσία βραχέων κυμάτων στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Όπως μετέδωσε το ΤΑSS και αναμεταδίδουν Reuters και Associated Press, το νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Ρωσική Βουλή θα γίνει νόμος μόλις το υπογράψει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι αντεπιτίθεται στον “πόλεμο πληροφοριών” με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσο για το BBC, η κρατική υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση στη διαδικτυακή παρουσία του BBC Ρωσίας, καθώς και στο Radio Liberty και στο μέσο ενημέρωσης Meduza, μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με την Globalcheck, υπηρεσία που παρακολουθεί τη λογοκρισία του Διαδικτύου στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), η διαθεσιμότητα ολόκληρης της ιστοσελίδας του BBC ήταν στο 17% των κανονικών επιπέδων στη Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες υπηρεσίες έχουν αποκλειστεί.

Οι ενδείξεις μπλοκαρίσματος του BBC εμφανίστηκαν λίγες ώρες μετά την απόφαση του BBC να επιστρέψει σε μια σχεδόν απαρχαιωμένη μορφή μετάδοσης, μεταδίδοντας τέσσερις ώρες από την παγκόσμια υπηρεσία του, που διαβάζεται στα αγγλικά, στην Ουκρανία και σε μέρη της Ρωσίας κάθε μέρα.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, BBC

Στο μαύρο σκοτάδι: Οχι στον πόλεμο, φώναξαν οι δημοσιογράφοι ανεξάρτητου καναλιού, πριν το κλείσει ο Πούτιν [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: