Έπεσε η Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης: Οι Ουκρανοί επανακατέλαβαν το Ιρμπίν * Ανασυγκροτούνται οι Ρώσοι

File photo: Δορυφορική φωτογραφία της κατεστραμμένης Μαριούπολης, όπως καταγράφηκε στις 23 Μαρτίου 2022. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Δραματικές εξελίξεις μέσα σε λίγες ώρες σημειώθηκαν σήμερα Δευτέρα στα μέτωπα της Ουκρανίας, με τραγικότερη την πτώση της μαρτυρικής Μαριούπολης στα χέρια των Ρώσων εισβολέων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη της πόλης Ιρμπίν, καθως κι ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου.

Οι επιτυχείς αυτές ουκρανικές αντεπιθέσεις συμπίπτουν με τις πληροφορίες για υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων εκτός Ουκρανίας με απώτερο στόχο την ανασυγκρότησή τους.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα στο CNN ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών», μετά την πολυήμερη πολιορκία της από τις ρωσικές δυνάμεις, που ισοπέδωσαν την περιοχή και ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

  • «Δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. «Δυστυχώς, σήμερα είμαστε στα χέρια των κατακτητών», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος ζήτησε να απομακρυνθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι της Μαριούπολης.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκήμενη πόλη, όπου είναι αδύνατον να ζήσει κανείς επειδή δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Είναι ασαφές προς το παρόν εάν συνεχίζονται οι μάχες εντός της πόλης.

«Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά”, πρόσθεσε.

Η ανάκτηση του Ιρμπίν

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο επίσης ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

 

Εκτός ουκρανικού εδάφους βγαίνουν ρωσικά στρατεύματα

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων αναγκάσθηκαν να βγουν από την Ουκρανία και να επιστρέψουν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία για να αποκαταστήσουν την μαχητική τους ικανότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέαντερ Μοτουζιάνικ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Μπορώ να πω, ότι ρωσικός στρατός αναγκάσθηκε να αποσύρει ένα αρκετό μεγάλο αριθμό στρατιωτικών τμημάτων, στρατεύματα του, εκτός των ορίων της Ουκρανίας, στο έδαφος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας, με σκοπό να επανακτήσουν την μάχιμη ικανότητα τους, να προμηθευθούν πολεμοφόδια, καθώς με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν σε ορισμένες περιοχές, ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί ήδη να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Μοτουζιάνικ.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι, δεν είναι σε θέση να αναφέρει το ποσοστό των στρατιωτικών τμημάτων του ρωσικού στρατού, που έχουν αποσυρθεί εκτός των ορίων της Ουκρανίας

Πυραυλικές επιθέσεις από πλοία ετοιμάζουν οι Ρώσοι

Ρωσικά πλοία προετοιμάζουν πυραυλικές επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων, ανακοίνωσε το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας:

“Τα σκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτελούν καθήκοντα σε επιλεγμένες περιοχές στην μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική […] Ορισμένα σκάφη έχουν προσεγγίσει αρκετά κοντινές περιοχές, πιθανόν προκειμένου να επιχειρήσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της Ουκρανίας”.

Στο ίδιο ανακοινωθέν επιβεβαιώνονται οι κινήσεις υποχώρησης και ανασυγκρότησης των ρωσικών στρατευμάτων με στόχο την επανάκτηση των επιθετικών τους ικανοτητήτων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται για να προχωρήσουν προς τα διοικητικά όρια του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Με πληροφορίες από Ukrinform/CNN/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κατάρριψη Ρωσικού SU-35 από Ουκρανούς σε video: Δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: