Ένας μήνας πολέμου με τους Ουκρανούς να αντέχουν και τους Ρώσους να βομβαρδίζουν αμάχους: Νέες πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ [βίντεο]

Εικόνα καταστροφής από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. EPA/Andrzej Lange POLAND OUT




Ακριβώς ένα μήνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει στραφεί πλέον σε στρατηγική «φθοράς», με δραματικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό.

Σε νέο διάγγελμά του, στα αγγλικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να διαδηλώσουν δημόσια, σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.

Ζήτησε και πάλι την αποφασιστική βοήθεια της Δύσης ενάντια στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι Ρώσοι λαμβάνουν αμυντικές θέσεις σε αρκετά πολεμικά σημεία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει εν τω μεταξύ μαζί με άλλους δυτικούς ηγέτες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στις συνόδους κορυφής των ΝΑΤΟ, G7 και ΕΕ για τον πόλεμο της Ρωσίας, σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη δυτικής ενότητας.

To μήνυμα Ζελένσκι

Ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο:

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε.

«Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».




Εικόνες από την κατεστραμμένη Μαριούπολη κάνουν το γύρο του κόσμου. Το ουκρανικό nexta δημοσίευσε ένα οδοιπορικό στην πόλη που έχει καταστραφεί από άκρη σε άκρη και έχει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης και της ρωσικής βιαιότητας.

Μάχες σε Ιζιούμ, Λουγκάνσκ, Σεβεροντονιέτσκ

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας. Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί.

Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Όπως αναφέρει ο ουκρανικός στρατός σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, εμποδίζοντας τους Ρώσους να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι Ουκρανοί κερδίζουν εδάφη γύρω από το Κίεβο

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, διατείνεται το αμερικανικό Πεντάγωνο

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.




«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.

Κίνδυνος από το Τσερνόμπιλ

Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Ο κ. Γκρόσι είπε χθες πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ertnews.gr 

Αποκάλυψη: Tο αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε υποχώρηση, στήνει αμυντικές θέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: