Εγκλωβισμένοι στους βομβαρδισμούς Κύπριοι της Ουκρανίας: Κανονικά λειτουργούν Πρεσβεία και Προξενείο στη Ρωσία

file Photo: Ουκρανοί εκπατρισμένοι φθάνουν σε κέντρο βοήθειας στην Μπεερεγκσούρνβ, στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Ουκρανία. EPA/Attila Balazs HUNGARY OUT




«Οι Κύπριοι είναι διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, το Νικολάεφ, γύρω από το Κίεβο. Ανάμεσά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι, μεσήλικες, παιδιά».

Τα παραπάνω αναφέρει στον «Φιλελεύθερο» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, για τους 33 Κύπριους της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνει, κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να απομακρυνθούν, όμως λόγω των βομβαρδισμών και της κατάστασης είναι δύσκολο.

Αρχικά, όπως λέει στον «Φιλελεύθερο», ήταν 70 Κύπριοι και σταδιακά αρκετοί απομακρύνθηκαν. «Είχαμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε επιχειρήσεις εκκένωσης, καθώς ήταν όλοι μαζεμένοι εντός του Κιέβου. Όμως, αν είναι διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές δυσκολεύουν οι προσπάθειες».

Πάντως, είπε, ορισμένοι δεν επιθυμούν να φύγουν, καθώς η Ουκρανία είναι ο μόνιμος τόπος διαμονής τους.

«Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Προχωρήσαμε τις προηγούμενες ημέρες και σε τηλεφωνική επικοινωνία για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι ασφαλείς και ότι είναι καλά στην υγεία τους. Επιπλέον, να ενημερωθούμε για τις προθέσεις τους σε σχέση με την εγκατάλειψη της χώρας», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, διευκρινίζοντας ότι η επαφή είναι δύσκολη.

«Πότε υπάρχει τηλεφωνικό σήμα και πότε όχι». Εξάλλου, λόγω της εισβολής έχει ανασταλεί η λειτουργία της Πρεσβείας στην Ουκρανία. «Για αυτό ενεργοποιήσαμε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, μέσω του οποίου βρισκόμαστε σχεδόν σε καθημερινή επικοινωνία» είπε ο κ. Δημητρίου .

Επιπρόσθετα, είπε, στη Ρωσία, σύμφωνα με την πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί ενόψει της πανδημίας, είχαν δηλωθεί 110 Κύπριοι ή κατέχοντες κυπριακό διαβατήριο. Πρόκειται για φοιτητές και εργαζόμενους, μόνιμα διαμένοντες.

«Πιθανόν να υπάρχουν περισσότεροι που ζουν στη Ρωσία», είπε και διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας για εκείνους που είναι στη Ρωσία και επομένως δεν χρειάστηκε να επικοινωνήσουν μαζί τους για να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν επιπτώσεις για τους Κύπριους της Ρωσίας. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα με την πραγματοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών, καθώς επίσης και με τη δυνατότητα αναλήψεων. Αυτό λόγω των κυρώσεων και περιορισμών που επέβαλε η ΕΕ. Όμως, προσφέρονται κάποιες εναλλακτικές λύσεις».

Πάντως, είπε, η Πρεσβεία και το Προξενείο λειτουργούν κανονικά και έτσι οι φοιτητές στη Ρωσία μπορούν να απευθύνονται εκεί όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις συναλλαγές τους ή και αλλού. Παράλληλα, συνέχισε, υπάρχει και το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο 22801000.

«Είχαμε λάβει την περασμένη εβδομάδα κάποιο αίτημα από Κύπριους, οι οποίοι είχαν μεταβεί για τουριστικούς λόγους και εγκλωβίστηκαν εκεί. Ωστόσο, η περίπτωσή τους διευθετήθηκε και επαναπατρίστηκαν» κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Πηγή: philenews.com

Καθήκον της κυπριακής Βουλής οι νομοθεσίες – ανάχωμα στον ρατσισμό λέει η πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: