Θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή η απάντηση της Ε.Ε. στις κραυγές της Τουρκίας κατά του Ευρωστρατού…

From left to right: Charles MICHEL (President of the European Council), Emmanuel MACRON (President of France), Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission). Copyright: European Union




Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την Ε.Ε. και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι’ αυτό είναι στην Στρατηγική Πυξίδα».

Αυτό ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς για την αντίδραση της Άγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών.

Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι’ αυτό είναι στην Πυξίδα».

Οι κραυγές της Τουρκίας

Η απάντηση της ΕΕ αφορά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του υποστηρίζοντας προκλητικά ότι η Ευρώπη καθοδηγήθηκε στις αποφάσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο από Αθήνα και Λευκωσία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Στη συνέχεια υποστηρίζει, ότι το κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο «αντιβαίνει ολοκληρωτικά στο Διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή πρακτική και στους ίδιους τους νόμους της Ε.Ε. και έτσι είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα» και συνεχίζει λέγοντας ότι «καθώς το σχέδιο αποτυγχάνει να δείξει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικό».

Στο τέλος το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει πως η ΕΕ με αυτόν τον τρόπο «γίνεται μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο» και χαρακτηρίζει «λυπηρό ότι η ΕΕ χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ υπό μια τέτοια ρηχή προοπτική».

  • Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

We learned that the EU’s Strategic Compass was approved at the Foreign Affairs Council yesterday (21 March).

Notably the chapter in the document on the Eastern Mediterranean where our country is referred to seems to have been dictated by the two members of the EU who have maximalist maritime boundary claims at the expense and persistent denial of the rights of Türkiye and the Turkish Cypriots. This chapter fully contradicts international law, practice and even the EU’s own acquis; as such it is disconnected from reality. As the document fails to show the right direction, it cannot function as a “compass” nor can it be dubbed “strategic”. This document will undoubtedly make the EU part of the problem rather than the solution in the Eastern Mediterranean and not steer the Union to the correct strategies.

Taking into account the latest developments, it is unfortunate and non-visionary for the EU that the document misses the truth and reality and sees a candidate country and a NATO Ally from such a shallow perspective.

Μάθαμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες (21 Μαρτίου).

Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος και επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ. ως τέτοιο είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα. Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό». Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές και μη οραματιστικό για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Τουρκία εν εξάλλω για τον Ευρωστρατό: Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο και επαναλαμβάνει γνωστά, έωλα επιχειρήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: