Kυβερνοπόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Θα είναι και για τους δύο καταστροφικός, λένε οι ειδικοί

File Photo Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προληπτικά τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να απαντήσουν» σε οποιεσδήποτε επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας και άλλοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για ένα «Κυβερνο Περλ Χάρμπορ» via pixabay.com/kalhh




>Καθώς η στρατιωτική σύγκρουση έχει κλιμακωθεί μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, το ίδιο ισχύει και για τους φόβους για πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο.

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά και τις δύο χώρες, φοβούμενοι ότι μια κρίση όπου εμπλέκεται μια από τις κορυφαίες υπερδυνάμεις hacking στον κόσμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια σύγκρουση που θα διαδραματίζεται στο διαδίκτυο – μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τις φυσικές μάχες.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προληπτικά τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να απαντήσουν» σε οποιεσδήποτε επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας και άλλοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για ένα «Κυβερνο Περλ Χάρμπορ». Αλλά μέχρι στιγμής, λένε οι ειδικοί, ήταν σχετικά ήσυχο στο μέτωπο του κυβερνοπολέμου.

«Αν και θα ήταν ανόητο να το αποκλείσουμε στο μέλλον, δεν έχουμε δει ακόμη τις εντελώς καταστροφικές επιθέσεις στην υποδομή της Ουκρανίας που αναμένονταν», δήλωσε ο Glenn S Gerstell, πρώην γενικός σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Επιπλέον, μη κυβερνητικοί Ρώσοι χάκερ έχουν συνδεθεί με πολλά θρασύτατα προγράμματα πειρατείας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξουθενωτικής εισβολής ransomware του 2021 στον αγωγό Colonial στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα με την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία εξαπέλυσε μια σειρά από μικρότερα hacks – ξεκινώντας τον Ιανουάριο, όταν περισσότερες από 70 ουκρανικές ιστοσελίδες παραβιάστηκαν και ξεχωριστές κυβερνοεπιθέσεις έθεσαν εκτός λειτουργίας κυβερνητικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας.

Αν και αυτές οι επιθέσεις ήταν «σημαντικές και άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Aaron Turner της εταιρείας κυβερνοασφάλειας της Καλιφόρνια Vectra, «δεν ήταν ακόμη καταστροφικές». Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή καμία διεθνής δύναμη δεν θέλει ακόμη να είναι αυτή που θα ρίξει το πρώτο λιθαράκι σε έναν κυβερνοχώρο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, είπε.

«Πιθανότατα έχουμε φτάσει σε ένα είδος εκτόνωσης, όπου και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι οι καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή συστημάτων», πρόσθεσε.

Οι εθνικές δυνάμεις είναι επίσης τώρα καλύτερα προετοιμασμένες να αποτρέψουν τις επιθέσεις από ό,τι στο παρελθόν, επομένως είναι πιθανό κάποιες μεγαλύτερες αμυχές να έχουν αποτραπεί αθόρυβα, είπαν οι ειδικοί. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε πόρους κυβερνοάμυνας – τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες πηγές. Η Ουκρανία πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια στον απόηχο της επίθεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το 2015 χαλυβδίζοντας την υποδομή της.

Η Ρωσία φαίνεται επίσης να επενδύει περισσότερους πόρους σε συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης παρά σε επιχειρήσεις απροκάλυπτων πειρατείας, είπε ο Payton. Αρκετές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι τους παρακάλεσαν να αντιμετωπίσουν το ρεύμα ρωσικής παραπληροφόρησης που έχει εκραγεί στις πλατφόρμες τους.

Εμπειρογνώμονες παραπληροφόρησης ανέφεραν ότι η Ρωσία ηγείται μιας συντονισμένης εκστρατείας για να προωθήσει ψευδείς αφηγήσεις γύρω από την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δοκιμαζόμενων βίντεο και παραπληροφόρησης. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα για να αποτρέψουν τη διάδοση πληροφοριών που δεν ταιριάζουν με την αφήγησή τους.

Ο Γκέρστελ, πρώην γενικός σύμβουλος της NSA, είπε ότι δεν ήταν απροσδόκητο για τον Πούτιν να προτιμήσει μια στρατηγική βαριάς παραπληροφόρησης έναντι των καταστροφικών χακαρισμών. Μια επίθεση σε υποδομές θα αντιμετωπίζεται ως «ισοδύναμη με φυσική επίθεση από βόμβα ή πύραυλο», είπε, ενώ η προπαγάνδα πέφτει σε μια γκρίζα περιοχή.

«Όλες αυτές είναι πράξεις που πέφτουν κάτω από το όριο μιας πράξης πολέμου, αλλά είναι πολύ κακόβουλες και επιζήμιες παρ’ όλα αυτά», είπε.

Ο Payton σημείωσε επίσης ότι το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη μεγάλες επιθέσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον – ή ότι δεν υπάρχουν άλλες σε εξέλιξη τώρα.

Πολλές μυστικές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές σε μεγάλη κλίμακα, χρειάζονται χρόνο για να ξεδιπλωθούν, είπε. Στην περίπτωση της εισβολής της Solarwinds, για παράδειγμα, η μαζική παραβίαση των αμερικανικών οργανισμών από τη Ρωσία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 δεν αποκαλύφθηκε παρά τον Δεκέμβριο του 2020.

«Μπορεί να υπάρξουν ήδη σε εξέλιξη περιστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη», είπε. «Με τη Ρωσία, λέω πάντα ότι αν δεν έχετε δει τίποτα ακόμα, απλώς μείνετε συντονισμένοι».

Με πληροφορίες από theguardian.com

“Ζωντανός” ξανά ο EastMed; Ο επικεφαλής της Chevron πιστεύει ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με αέριο την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: