Αυτά είναι τα drones – καμικάζι που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία: Αιωρούνται πάνω από το στόχο σαν γεράκια [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο της εταιρίας AeroVironment’s




Μετά τα αντιαρματικά Javelin – δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ) και τα αντιαεροπορικά συστήματα Stinger – διάσημα ήδη από τον πόλεμο του Αφγανιστάν- οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποστείλουν στην Ουκρανία και  drones, όπως πρόσφατα γωστοποίησαν.

Δημοσίευμα της Washington Post υποστηρίζει ότι τα drones αυτά θα είναι τα Switchblade 300 ή και τα Switchblade 600.

Πρόκειται για μικρά σε μέγεθος αεροσκάφη, προϊόν της AeroVironment, τα οποία μπορεί να είναι δύο ειδών.

Τα πιο μικρά (Switchblade 300) έχουν μήκος περίπου 60 πόντους και βάρος περίπου δυόμισι κιλά. Εκτοξεύονται μέσα από σωλήνα (tube) και ανοίγουν τα φτερά τους αφού εκτοξευθούν. Μπορούν να μείνουν στον αέρα για μάξιμουμ ένα 15λεπτο και να πετάξουν σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων. Επειδή είναι μικρά σε μέγεθος, μπορεί να τα κουβαλά κανείς εύκολα, ακόμη και στην τσάντα του.

Τα πιο μεγάλα (Switchblade 600) από την άλλη πλευρά, έχουν βάρος περίπου 22 κιλά έκαστο και μπορούν να μείνουν στον αέρα έως και 40 λεπτά.

 

 

Τα Switchblade drones είναι εφοδιασμένα με κάμερες που μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Εκτοξεύονται από σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος, όπως προαναφέρθηκε, ανοίγουν τα φτερά τους στον αέρα και καταλήγουν να σκάνε πάνω στον εχθρικό στόχο (πλήττοντας για παράδειγμα οχήματα ή εχθρικά ραντάρ κ.ά.). Εξού και ο χαρακτηρισμός «καμικάζι» που τους έχει αποδοθεί: Εκτελούν δηλαδή αποστολές αυτοκτονίας.

Οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να στείλουν συνολικά 100 τέτοιου τύπου drones στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν εκείνα θα είναι μικρά (Switchblade 300) ή μεγάλα (Switchblade 600), ή πόσα από αυτά θα είναι μικρά και πόσα μεγάλα.

Τα συγκεκριμένα drones είναι μοναδικά στην ικανότητά τους να αιωρούνται πάνω από έναν πιθανό στόχο, περιμένοντας στρατηγικά την κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσουν ένα ακριβές χτύπημα.

Αποτελούν μέρος μιας κατηγορίας όπλων που είναι γνωστά ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», εξηγεί ο Ingvild Bode, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Πολέμου, μιας ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, επειδή «είναι σχεδιασμένα να περιπλανώνται στα πεδία των μαχών. Δυνητικά σε μια αρκετά ευρεία γεωγραφική περιοχή, όπου αναζητούν μια συγκεκριμένη κατηγορία στόχου», όπως τα ραντάρ. «Όταν βρουν τον στόχο, [εκτοξεύονται] πάνω του».

Το μικρό τους μέγεθος και το βάρος τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν, προσθέτει ο Μπόντε, όπως και η ικανότητά τους να εξαπολύουν αυτόνομα ένα χτύπημα σε έναν στόχο.

Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν τα drones στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η προσφορά των ΗΠΑ για 100 τηλεκατευθυνόμενα drones είναι «αρκετή», είπε ο Bode, αλλά «δεν μιλάμε για έναν αριθμό που θα κέρδιζε τον πόλεμο για την Ουκρανία». Αν και δεν θα ήταν «αποφασιστικά» για την έκβαση του πολέμου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν περισσότερα εδάφη έναντι των ρωσικών εισβολών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταρρίπτονται.

Με πληροφορίες από Washington Post

«Αγία Javelin της Ουκρανίας»: Ο αντιαρματικός πύραυλος που έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης κατά του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: