«Αγία Javelin της Ουκρανίας»: Ο αντιαρματικός πύραυλος που έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης κατά του Πούτιν [video]

File Photo Στην πιο πρόσφατη απεικόνιση της, το φωτοστέφανο που περιβάλλει το κεφάλι της δεν είναι το σύνηθες, λαμπερό φωτοστέφανο, αλλά ένα φωτοστέφανο απόχρωσης μπλε και κίτρινου της ουκρανικής σημαίας, ενώ ο ρουχισμός της είναι απόχρωσης χακί θυμίζοντας την ένδυση του στρατού via twitter




Η Αγία Τζαβελίν (Saint Javelin) της Ουκρανίας, όπως είναι πλέον γνωστή, γίνεται όλο και πιο οικείο θέαμα στα social media και αλλού ως σύμβολο υποστήριξης και θάρρους για την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας.

Στην πιο πρόσφατη απεικόνιση της, το φωτοστέφανο που περιβάλλει το κεφάλι της δεν είναι το σύνηθες, λαμπερό φωτοστέφανο, αλλά ένα φωτοστέφανο απόχρωσης μπλε και κίτρινου της ουκρανικής σημαίας, ενώ ο ρουχισμός της είναι απόχρωσης χακί θυμίζοντας την ένδυση του στρατού. Ακόμα, αντί να ενώνει τα χέρια της για να προσευχηθεί, τα χέρια της κρατούν έναν εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων FGM-148 Javelin.

Το Javelin κατασκευάζεται από την Javelin Joint Venture, μια συνεργασία μεταξύ της Raytheon Missiles & Defense και της Lockheed Martin. Το υπόψη σύστημα απαιτεί δύο χειριστές, καθώς απαρτίζεται από δύο κομμάτια, την Μονάδα Διοίκησης Εκτόξευσης (Command Launch Unit) και τον σωλήνα εκτόξευσης με το πυρομαχικό. Το πρώτο επαναχρησιμοποιείται, σε αντίθεση με τον σωλήνα εκτόξευσης με τον αντιαρματικό πύραυλο το οποίο ακολούθως απορρίπτεται (single-use).

Η φιλοσοφία του όπλου είναι “fire and forget”, δηλαδή, ο χειριστής σημαδεύει, κλειδώνει (lock-on-before-launch), ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο χωρίς να απαιτείται καθοδήγηση προς τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά τύπου (SAGLOS) με καθοδήγηση μέσω καλωδίου ή δέσμης λέιζερ.

Οι στόχοι εμπλέκονται με το κλείδωμα της θερμικής υπογραφής τους μέσω του ερευνητή IR και αφού το πυρομαχικό εκτοξευθεί, δεν υπάρχει περαιτέρω απαίτηση για την καθοδήγηση του πυραύλου.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουν διττό προφίλ προσβολής στόχου. Συγκεκριμένα, δύναται να προσβάλλει ένα στόχο παίρνοντας ύψος και πλήττοντας τον σχεδόν κατακόρυφα (“top-attack”) χρήση ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους τείνει να είναι πιο ελαφριά εκεί σε σχέση με άλλα σημεία, όπως π.χ. το εμπρόσθιο τόξο.

Πέραν της προαναφερθείσας χρήσης, το πυρομαχικό έχει και  “direct-attack” χρήση, δηλαδή απευθείας βολή (ελάχιστο βεληνεκές 65 μέτρων), κάτι που το καθιστά χρήσιμο για μάχη εγγύτητας (Fire from Enclosure capability – FFE).

Η κεφαλή του αποτελείται από δύο τμήματα, όπου το πρώτο προορίζεται για την ενεργή θωράκιση (ERA) του εχθρικού τεθωρακισμένου και το δεύτερο για τη διάτρηση της κύριας παθητικής θωράκισης. Η HEAT (High Explosive Anti Tank) κεφαλή του είναι επαρκής για να εξουδετερώσει τα περισσότερα σύγχρονα τεθωρακισμένα. Ως “fire and forget” οπλικό σύστημα, επιτρέπει στους χειριστές του να αλλάξουν θέση αμέσως μετά την εκτόξευσή του ή να προετοιμαστούν άμεσα για δεύτερη βολή.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Βάρος (Βλήμα και εκτοξευτής μαζί): 22 κιλά (Βλήμα: 16 κιλά, εκτοξευτής: 6,5 κιλά)
Διάμετρος: βλήμα: 127 χιλ / εκτοξευτής:142 χιλ
Μήκος: βλήμα: 1,1 μέτρα / εκτοξευτής: 1,2 μέτρα
Εμβέλεια: 4000 μέτρα
Αρχική ταχύτητα: – 1000 μέτρα ανά 7 δευτερόλεπτα
Μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής: 2000 μέτρα
Ελάχιστο βεληνεκές εμπλοκής: 65 μέτρα
Πρόωση: Πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου
Σύστημα καθοδήγησης: Ανιχνευτής υπερύθρων (IR seeker)
Πολεμική κεφαλή: Κεφαλή διπλού γεμίσματος (tandem charge)
Χειριστές: 2 άτομα

Το όπλο μπορεί να αναπτυχθεί από πολλές πλατφόρμες και να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και νύχτας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Mε πληροφορίες από defenceredefined.com.cy

Οι 9 ισχυρότερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία: Μεγαλύτερες κι από αυτές σε Χιροσίμα, Ναγκασάκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: