Το σαρκοφάγο «ψάρι τεκίλα» σώθηκε από εξαφάνιση: Εισάγεται και πάλι στην πανίδα στο Μεξικό [video]

Το ψάρι με το επιστημονικό όνομα είναι Zoogoneticus Tequila, διασώθηκε από οικολόγους που το κράτησαν σε ενυδρεία. Photo screenshot via youtube, Carlos Díez




Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης στο δυτικό Μεξικό γιορτάζουν την επανεισαγωγή στην άγρια ​​φύση του «ψαριού τεκίλα», ενός ενδημικού είδους που σώθηκε από την εξαφάνιση.

Το ψάρι, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι Zoogoneticus Tequila, διασώθηκε τη δεκαετία του 1990 από Αμερικανούς και Βρετανούς οικολόγους που το κράτησαν σε ενυδρεία και το βοήθησαν να επιστρέψει στο αρχικό του περιβάλλον, στον ποταμό Teuchitlan.

Τα παιδιά στο Teuchitlan, όπου ζουν περίπου 10.000 άνθρωποι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ενημέρωσης των επισκεπτών όχι μόνο για τη σημασία του να διατηρούν το περιβάλλον τους καθαρό, αλλά και για το ψάρι.

Το «ψάρι τεκίλα» πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε το 1998, πιθανώς λόγω καταστροφής του οικοτόπου του και λόγω ρύπανσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Το είδος επέζησε μόνο σε αιχμαλωσία για αρκετά χρόνια έως ότου οι οικολόγοι, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Michoacan, ξεκίνησαν τη διαδικασία το 2014 για την επανεισαγωγή του στην άγρια ​​φύση.

Έκτοτε, τα ψάρια έχουν γίνει όλο και πιο δυνατά, με τη βοήθεια της τελευταίας σημαντικής απελευθέρωσης ψαριών το 2018, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Omar Dominguez.

Το «ψάρι τεκίλα» μεγαλώνει περίπου επτά εκατοστά (2,7 ίντσες) και το αρσενικό έχει μια φωτεινή κοκκινο- πορτοκαλί ουρά. Μοιράζεται το όνομά του με το παγκοσμίου φήμης μεξικάνικο ποτό που προέρχεται από την πόλη Tequila, η οποία όπως και το Teuchitlan βρίσκεται στην πολιτεία Jalisco.

Το είδος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως να γεννά καλά ανεπτυγμένα έμβρυα, τα οποία τρέφονται μέσω ενός είδους ομφάλιου λώρου παρόμοιου με αυτόν των ανθρώπων.

Είναι σαρκοφάγο

Ο επικεφαλής του έργου απελευθέρωσης είπε ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος , είναι σαρκοφάγο είδος και τρέφεται, για παράδειγμα, με προνύμφες κουνουπιών, οι οποίες διατηρούν τα οικοσυστήματα υγιή για τον άνθρωπο.

Τώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν μεταξύ 1.500 και 2.000 τέτοιων ψαριών στη φύση και το είδος έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο από την IUCN.

Η ομάδα της κοινωνίας των πολιτών Guardians of the River πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκστρατείες και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες για να τους δείξει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ο τουρισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία.

Οι ντόπιοι επισκέπτες κάνουν μπάνιο σε πισίνες σπα γύρω από τον ποταμό που λέγεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και κολυμπούν με το ψάρι, γνωστό και ως “gallito” (μικρός κόκορας) λόγω της πολύχρωμης ουράς του.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ΚΥΠΕ
Μεξικό, Μεξικό

Λίμνη Καστοριάς: Σκηνικό θρήνου ενός κύκνου * Περιμένει αμετακίνητος το νεκρό ταίρι του [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: