Το Κίεβο κατηγορεί ανοικτά τη Μόσχα: Προκαλούν το στρατό μας ν΄απαντήσει, έχουν ναρκοθετήσει υποδομές στο Ντονέτσκ

Ουκρανοί αφήνουν λουλούδια σε μνημείο για τους ακτιβιστές που έχασαν τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του το 2014. EPA/SERGEY DOLZHENKO




H Ρωσία κατηγορείται πλέον ευθέως ότι προσπαθεί να στήσει μία ψευδοκρίση στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας -την εν πολλοίς ελεγχόμενη ρωσόφωνους αυτονομιστές – προκειμένου να βρει πρόσχημα και να ξεκινήσει την εισβολή.

Οι ηγετίσκοι του Ντονμπάς, καθεστώτος υποστηριζομένου από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν μία δήθεν τεράστια επιχείρηση εκκένωσης κατοίκων κατηγορώντας την Ουκρανία ότι δήθεν εντείνει τους βομβαρδισμούς και ότι σχεδιάζει επέμβαση.

Μάλιστα ο Πούτιον έσπευσε, προκαταβολικώς, να υποσχεθεί 10.000 ρούβλια, (κάτι περισσότερο από 100 ευρώ) σε κάθε «πρόσφυγα» που θα εγκαταλείψει την εστία του, συνεισφέροντας έτσι στο τέλειο σκηνικό προβοκάτσιας.

Η Ουκρανία αρνείται πάσης φύσεως επιθετική κίνηση, αντιλέγοντας ότι η Ρωσία διασπείρει παραπληροφόρηση.

Το δε ΒBC μεταδίδει ότι ουδεμία κίνηση μαζικού εκτοπισμού -όπως προεξοφλεί το καθεστώς της Μόσχας- παρατηρείται στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αυτές αναπτύσσονται εν αναμονή διαγγέλματος Μπάιντεν και ενώ οι ΗΠΑ μιλούν ανοικτά για συγκέντρωση δύναμης 190.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προβαίνει σε προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία αε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, αλλά η Ουκρανία θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης.

Επιπλέον, η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν ορισμένες πολιτικές υποδομές στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επαρχία του Ντονέτσκ.

«Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του κράτους μας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Η υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους του Ντονέτσκ «να μην φύγουν από τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Σε κοινή ενημέρωση, η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις.

Ο Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, είπε ότι δεν υπάρχουν εντολές για την απελευθέρωση του Ντονμπάς από το Κίεβο.

Ο Ντανίλοφ είπε ότι η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να απελευθερώσει με τη βία εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές, προσθέτοντας ότι μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απίθανη.

«Δήθεν, ο στρατός μας πρόκειται να επιτεθεί στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, δήθεν για να απελευθερώσει τα εδάφη μας. Μπορώ να σας πω ότι όλα αυτά είναι απολύτως αναληθή, δεν υπάρχουν εντολές να ελευθερώσουμε τα εδάφη μας με βία. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι, αν ληφθεί απόφαση για την απελευθέρωση αυτών των εδαφών, θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια εντολή στη χώρα μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Δήλωσε ότι η Ρωσία φέρεται να διέρρευσε αναφορές για σχέδια επίθεσης επίτηδες για να προκαλέσει τον ουκρανικό στρατό στις «απαντήσεις που ήθελαν να δώσουμε».

«Τα στρατεύματα δεν μπορούν να ανοίξουν πυρ εάν υπάρχει απειλή για τη ζωή των στρατιωτών μας», είπε ο Ντανίλοφ.

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα διατάξει σύντομα τον στρατό να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς, για να εφαρμόσει ένα σχέδιο εισβολής στο έδαφος των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Sputnik, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Παρατηρητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία ζητά το Κίεβο, στην αποστολή του ΟΑΣΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: