Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου: Ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φτάνει στο Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ. Συνομιλεί με τον Αμερικανό αξιωματικό David D. Bowling. EPA, Oliver Contreras, POOL




Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο έχουν τεθεί σε συναγερμό, μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία δεν μειώνει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, τις έχει αυξήσει τις τελευταίες μέρες.

Όλες οι ενημερώσεις, σε όλα τα επίπεδα, δείχνουν προς την κατεύθυνση της επίθεσης. Όλες οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ομιλούν για αναμενόμενη ρωσική εισβολή και την καθορίζουν τις επόμενες ημέρες.

Πριν αναχωρήσει για το Οχάιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν πήγε στο σημείο όπου μονίμως υπάρχει δημοσιογραφική ομάδα, για να δηλώσει δημόσια πια ότι είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία είχε συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης.

Ο κ. Μπάιντεν, προφανώς την ακύρωσε, διότι -όπως είπε- υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία».

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Οι πληροφορίες για αύξηση των ρωσικών δυνάμεων και για τις τελικές προετοιμασίες για την εισβολή, που επιβεβαιώθηκαν όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε ειδική ενημέρωση, προκάλεσαν διπλωματικό συναγερμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αντί να βρεθεί σήμερα στο Μόναχο, είναι στη Νέα Υόρκη, όπου ήδη προσφώνησε την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ασχολείται με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το πρωί έστειλε επιστολή στον κ. Λαβρόφ και ζήτησε επείγουσα συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

Η παρουσία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να τονιστεί ο βαθμός ανησυχίας για την αναμενόμενη επίθεση. Ο κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η Ρωσία προετοιμάζει προβοκάτσια για να τη χρησιμοποιήσει για να εισβάλει.

Είμαι εδώ ενώπιον σας για να σταματήσω τον πόλεμο, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση στις σημερινές δηλώσεις μου θα είναι νέες αρνήσεις εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός και πρόσθεσε:

«Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα (…) ότι «Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το πει με σαφήνεια, να το πει ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια να το αποδείξει στέλνοντας τους στρατιώτες της, τα άρματα, τα αεροσκάφη, στους στρατώνες και τις βάσεις τους και στέλνοντας τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε. «Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευσή ή την άρνηση δέσμευσης».

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε για μία κρίσιμη στιγμή και τόνισε ότι τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Κάνουμε, δήλωσε, ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο.

Αξιωματούχος δήλωσε στο υπουργικό αεροπλάνο ότι η ρωσική προβοκάτσια θα ομοιάζει με όσα προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στη Γεωργία.

Και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, από την πλευρά του, ανέβασε τους τόνους. Ο κ. Όστιν, που είναι πρώην στρατηγός, μίλησε περισσότερο σαν στρατιωτικός.

Είπε ότι πέραν των 7 χιλιάδων στρατιωτών που εστάλησαν στα σύνορα, η Ρωσία ανέπτυξε πολεμικά αεροπλάνα και δημιούργησε αποθέματα αίματος.

Ξέρω από πρώτο χέρι, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο. Δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις στο σπίτι σου».

Η πραγματικότητα είναι ότι από χθες μέχρι σήμερα τα πράγματα άλλαξαν δραματικά μόλις ενημερώθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι η ανακοίνωση για μερική αποχώρηση των Ρώσων ήταν ένα ψέμα, όπως υποστήριξε στη βραδινή ενημέρωση ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει τη Μόσχα: Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν και απειλούν, λέει η κ. Ψάκι… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: