Τύλιξε ο Πούτιν τον “αφελή” Μακρόν; Η Ουκρανία στη φαρέτρα των Προεδρικών Εκλογών

File photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Κριτική ασκείται στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν για τη στάση τουστο Ουκρανικό, η οποία κατά κάποιους ίσως να έχει συνέπειες και στην υποψηφιότητα του…για τις προεδρικές εκλογές.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο υπήρξε αφελής ο Μακρόν στη διπλωματία με τον Πούτιν, υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι «καλώς έπραξε να προσπαθήσει μέχρι τέλους», αλλά και αυτοί, όπως ο αντίπαλός του για την προεδρία Ζαν Λυκ Μελανσόν, που τον ειρωνεύονται με εκφράσεις όπως ότι ο Ρώσος πρόεδρος «τον τύλιξε για τα καλά».

«Ο πρόεδρος Μακρόν είναι ο λιγότερο αφελής όλων», ύψωσε ωστόσο χθες βράδυ τη φωνή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

«Ξέρουμε το παιχνίδι του Πούτιν, λειτουργεί με ασάφεια, σύγχυση, ένταση και χειραγώγηση. Δύσκολο να κάνεις συμφωνία μαζί του. Προσπαθήσαμε, δεν είμαστε αφελείς και ο πρόεδρος έχει επίγνωση πόσο κυνικός μπορεί να είναι ο Πούτιν, γι’ αυτό μετά την εκλογή το 2017, εδώ στο Παρίσι, μίλησε ξεκάθαρα μαζί του», δήλωσε ο Λε Ντριάν, υπονοώντας τα στοιχεία ρωσικής παρεμβολής στην εκλογική διαδικασία.

«Από εδώ και στο εξής, ο Πούτιν δεν τιμά την υπογραφή της Ρωσίας για τις διεθνείς δεσμεύσεις της, όπως στη Χάρτα Παρισίων το 1990 για το απαραβίαστο των συνόρων, ή τη Συμφωνία του Μινσκ» υπογράμμισε ο υπουργός.

1.500 υπογραφές υποστήριξης στον Μακρόν

Τώρα, πάντως έχει έρθει για τον πρόεδρο Μακρόν η ώρα να ξεκαθαρίσει πλέον το τοπίο για την υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με τον νόμο,  η 4η Μαρτίου είναι το τελευταίο περιθώριο για την επίσημη κατάθεση των υπογραφών-υποστήριξης από 500 τουλάχιστον  δημάρχους.

Ο ίδιος, αν και μη υποψήφιος ακόμα,  έχει πάνω από 1.500 υπογραφές, τρεις όμως σημαντικοί υποψήφιοι δεινοπαθούν, με κίνδυνο να αποκλεισθούν.

Πρόκειται για τους : Ζαν Λυκ Μελανσόν (της Ριζοσπαστικής Ζριστεράς) με 442 υπογραφές για την ώρα και τους δύο υποψηφίους της ακροδεξιάς, τον Ερικ Ζεμούρ με 350 υπογραφές και την Μαρίν Λεπέν, η οποία με 393 υπογραφές διέκοψε σήμερα την εκστρατεία της, προκειμένου να συγκεντρώσει τις υπόλοιπες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle -Ολυμπία Τσίπηρα
Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: