Θέσεις τώρα και όχι μετά τις εκλογές: Υποψήφιοι και Κόμματα να τοποθετηθούν ευθαρσώς για τη στρατηγικής και την τακτική στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος κόβει την βασιλόπιτα του Σωματείου “Μάρκος Δράκος”, στον Άγιο Δομέτιο. Φωτογραφία via Facebook, @Νικόλας Παπαδόπουλος




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Το κυπριακό ως γνωστό βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και απληστίας.  Σύντομα θα βρεθεί και στη δίνη εσωτερικών αντιπαραθέσεων απ΄ αφορμή την  προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Εχω  κατ΄ επανάληψη διατυπώσει τη θέση ότι τα Κόμματα και οι υποψήφιοι για την Προεδρία οφείλουν να διατυπώσουν καθαρά τις θέσεις τους στο θέμα.  Για να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι ψηφίζει .  Ιδιαιτέρως στο κατ΄ εξοχή θέμα το οποίο αντιμετωπίζει ο τόπος και ο λαός.  Το Κυπριακό, το οποίο είναι θέμα επιβίωσης.

Μάλιστα δεν μπορεί αυτές οι θέσεις να περιορίζονται σε γενικότητες.  Δεν είναι αρκετό, αν και είναι αναγκαίο, να δηλώνεται υποστήριξη ή απόρριψη της ΔΔΟ, απλά και μόνο.  Χρειάζεται και συγκεκριμένη τοποθέτηση στις επιμέρους, αλλά βασικές πτυχές τόσον της ασφάλειας αλλά και της εσωτερικής διακυβέρνησης.  Να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τις θέσεις Κομμάτων και υποψηφίων στα θέματα ασφάλειας, στρατευμάτων, εγγυήσεων, διακυβέρνησης, περιουσιακού κ.ο.κ.

Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζει τις θέσεις όλων, πως θα εξέλθουμε από το αδιέξοδο.  Με άλλα λόγια υποψήφιοι και Κόμματα έχουν καθήκον να τοποθετηθούν ευθαρσώς στα θέματα στρατηγικής και τακτικής του κυπριακού.

  • Μόνο έτσι θα μπορεί δίκαια και αντικειμενικά να τους κρίνει ο ψηφοφόρος.  Μόνο έτσι και αυτός που θα πάρει την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει θα νοιώθει άνετα να υλοποιήσει τη δική του αντίληψη στο κυπριακό.
  • Μόνο έτσι θα μπορεί να κριθεί η αξιοπιστία των όποιων συνεργασιών και συμμαχιών οι οποίες ενδεχομένως να συναφθούν.

Αν το μόνο κριτήριο είναι η άθροιση ψήφων τότε θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην κάλπη.  Και το χειρότερο, θα υπάρξει απίστευτη δυσκολία διαχείρισης του κυπριακού από τους νικητές των εκλογών, την επόμενη των πανηγυρισμών.  Όταν θα διαπιστώσουν ότι άλλα  συμφώνησαν και άλλα υλοποιούνται.  Οπόταν θα αρχίσουν οι αλληλοκατηγορίες και αντιπαραθέσεις και δυστυχώς η προσπάθεια λύσης αρχών θα υποσκαφθεί πριν καν ξεκινήσει.

Έχοντας αυτά κατά νου θέλω να χαιρετήσω τη διατύπωση από μέρους του Προέδρου του ΔΗ.ΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου ξεκάθαρων θέσεων επί θεμάτων αρχών στο κυπριακό αλλά και στις επί μέρους πτυχές του.  Με αυτό τον τρόπο γνωρίζει τώρα και ο λαός και οι εν δυνάμει συνομιλητές του, δηλαδή όλα τα κόμματα, πλην ΕΛΑΜ , τη βάση πάνω στην οποία συζητά το κυπριακό.

Είπε για παράδειγμα ο κ. Παπαδόπουλος στο πρόσφατο Συνέδριο του ΔΗ.ΚΟ ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβασθούμε σε θέσεις αρχών που αφορούν το κυπριακό.  Σας υπόσχομαι πως όσο είμαι Πρόεδρος αυτού του Κόμματος δεν πρόκειται να αναιρέσω τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο».  Στη συνέχεια έγινε πολύ συγκεκριμένος και στο τι εννοεί αναφέροντας π.χ. ότι «ούτε μία θετική ψήφος, ούτε η εκ περιτροπής Προεδρία σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, είναι θέσεις αποδεκτές από το ΔΗ.ΚΟ».

Είπε και άλλα ο κ. Παπαδόπουλος τα οποία θα αναφέρω στη συνέχεια και τα οποία συνιστούν ένα καθαρό πλαίσιο θέσεων στο κυπριακό εν ετει 2022.

Παραθέτω ορισμένες σαφείς τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗ.ΚΟ: «Όσο η Τουρκία βλέπει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις στην πολιτική της, δεν θα σταματήσει.  Η πολιτική της επιδίωξης κόστους έναντι της Τουρκίας είναι σωστή». (Δήλωση στο Σίγμα).  Και πρόσθεσε: «Πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της Τουρκίας, κυρώσεις για τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου, αξιοποίηση ευκαιριών για βέτο, είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη Νέα Στρατηγική του ΔΗ.ΚΟ  για το Κυπριακό».

Αναφερόμενος δε σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού δήλωσε: «Πολιτική ισότητα σημαίνει ένα κράτος που δεν θα καταρρεύσει όπως κατέρρευσε το κράτος του 1960 με βέτο των τ/κ».

  • Και συνέχισε, στα πλαίσια επίκρισης των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας τοποθετούμενος καθαρά και σε άλλα θέματα, λέγοντας ότι « ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά έδωσε την εκ περιτροπής Προεδρία, έδωσε τη μια θετική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο, την παραμονή των εποίκων, το περιουσιακό, την παραμονή των εποίκων, τα δικαιώματα του τούρκων υπηκόων ως να είναι ευρωπαίοι πολίτες»

Είναι καλά γνωστές επίσης οι θέσεις του για την ανάγκη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για το ότι κακώς ο Πρόεδρος προσήλθε στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, υπο τις τότε περιστάσεις, η οποία κακώς δεν ήταν διεθνής διάσκεψη, για τα προτεινόμενα ΜΟΕ κ.ο.κ.  Και μένω ως εδώ.

Άλλωστε ο σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι να κρίνει τις θέσεις του Προέδρου του ΔΗ.ΚΟ και του Κόμματος.  Αλλά να υποδείξει την ανάγκη όπως ενόψει Προεδρικών Εκλογών Κόμματα και υποψήφιοι οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά για το κυπριακό, τώρα και όχι μετά τις εκλογές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Υπάρχει εναλλακτική στην πορεία προς την καταστροφή: Που να ρίξουμε το βλέμμα μας και να μην απελπιστούμε;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: