Στήριξη Υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου στην πρόταση της Κομισιόν για μεταρρύθμιση Σένγκεν

File Photo Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου κα Στέφη Δράκου KYΠΕ/ΓΤΠ/Α.ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ




Την στήριξη της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός εξειδικευμένου Συμβουλίου που θα παρακολουθεί τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Λιλ, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών εξέτασαν την αναθεώρηση του μηχανισμού διακυβέρνησης του χώρου ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τους τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του Σένγκεν, η κα. Δράκου, υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός εξειδικευμένου Συμβουλίου που θα παρακολουθεί τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα για έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κενών και την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων που να διασφαλίζουν τη σταθερότητα της συνεργασίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Παράλληλα, οι Υπουργοί των 27 αντάλλαξαν απόψεις με στόχο την εμβάθυνση της διασυνοριακής συνεργασίας σε περιπτώσεις απαγωγής και εξαφάνισης παιδιών. Η συζήτηση εστιάστηκε στην προώθηση της διασύνδεσης μεταξύ των εθνικών συστημάτων συναγερμού σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα τα συστήματα  όλων των κρατών μελών, με την Κυπριακή πλευρά να τονίζει ότι η ταχύτητα στην αντίδραση και ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών είναι ουσιαστικής σημασίας σε τέτοιες περιπτώσεις για την ασφάλεια και τη ζωή των παιδιών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ευρεία συναίνεση στην πρόταση της Προεδρίας για προσθήκη του εγκλήματος αυτού στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών αδικημάτων που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 83 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Όπως υπογράμμισε σε παρέμβασή της η κα. Δράκου, αυτό θα συμβάλει ώστε να επιτευχθεί ομοιόμορφη αντιμετώπιση από τα νομικά συστήματα των κρατών μελών και, σε συνδυασμό με την ψήφιση της νομοθεσίας για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, θα ενισχύσει το ποινικό πλαίσιο για δίωξη τέτοιων εγκλημάτων. Κατά τη συζήτηση του θέματος διεξάχθηκε επίσης ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Υπουργών της ΕΕ και εκπροσώπων των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών (Google και Facebook), αναφορικά με την ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας τους με τις δικαστικές αρχές των κρατών μελών και τις αρχές επιβολής του Νόμου στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κυπριακό, Αν. Μεσόγειο και διμερή συνεργασία στο επίκεντρο συνάντησης του ΥΠΑΜ με τον Στίβεν Λίλι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: