Στην Τουρκία ετοιμάζει επίσκεψη ο πρόεδρος του Ισραήλ Χέρτζοκ: Συνάντηση με Ερντογάν

File photo: Διαδήλωση εναντίον της επίσκεψης Χέρτζοκ στην Τουρκία, την ίδια μέρα που την ανήγγειλε για πρώτη φορά ο Ερντογάν, στις 26 Ιανουαρίου 2022.EPA/ERDEM SAHIN




Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προετοιμάζει επίσκεψη στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, γεγονός σπάνιο που εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης προσέγγισης των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων παραμένουν τεταμένες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας θα φθάσει στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ με αντικείμενο την συζήτηση των σχέσεων των δύο χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του γραφείο του προέδρου του Ισραήλ.

  • Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, η επίσκεψη αυτή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι ο Ισαάκ Χέρτζογκ θα επισκεπτόταν την Τουρκία «στις αρχές του Φεβρουαρίου» εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή θα ανοίξει έναν νέο δρόμο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Ισραήλ δεν είχε τότε επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επίσης δηλώσει έτοιμος να συνεργασθεί με το Ισραήλ επί σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτώντας έτσι την πρόθεση της Αγκυρας για την ανανέωση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

  • Το νέο σχέδιο αγωγού θα επέτρεπε την μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Τουρκία υπήρξε προηγουμένως κατηγορηματικά αντίθετη στο αντίστοιχο σχέδιο του αγωγού EastMed, στο οποίο συμμετείχαν το Ισραήλ και η Ελλάδα.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ – στην πρώτη συνομιλία ανάμεσα σε πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Ταγίπ Ερντογάν από το 2013, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση και την επιστροφή στην χώρα τους του ζεύγους των ισραηλινών τουριστών που είχαν συλληφθεί στην Τουρκία κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ισραήλ υπήρξαν τεταμένες από την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν κατά του τουρκικού πλοίου που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Γάζα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: