Σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία: Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

File Photo Σε πτωτική πορεία βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια EPA/Vega Alonso del Val




Το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου.

Η ρωσική εισβολή είναι το χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι αγορές. Μια επιπλέον πτώση 5% ως 10%, θα έφερνε τις μεγάλες διεθνείς αγορές κοντά σε μία συνολική πτώση 20% ή σε περιοχή bear market, αναφέρει το ethnos.gr. Ο δείκτης Nasdaq, στη συνεδρίαση της Πέμπτης εισήλθε προσωρινά σε bear market για να ανακάμψει στη συνέχεια.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Όμως σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής διεθνών αγορών της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ, το πλήγμα για τις χρηματιστηριακές αγορές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις που είχε η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Στην κρίση της Κριμαίας το 2014, στις ρωσικές αγορές επικράτησε “ξεπούλημα” βραχυπρόθεσμα, αλλά η επίδραση στην ευρωζώνη ήταν ελάχιστη.

Η Goldman Sachs αξιολογεί την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη από ό,τι οι ΗΠΑ, σε αυτό το σκηνικό της γεωπολιτικής έντασης.

Οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν ωθήσει τον δείκτη γεωπολιτικού κινδύνου της Fed σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αλλά οι όποιες άμεσες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία θα πρέπει να είναι περιορισμένες, διότι οι εμπορικοί δεσμοί είναι αδύναμοι και οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεαστούν πολύ λιγότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Πάντως η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εκτιμούσε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι οι μετοχές είχε ήδη αποτιμήσει τους κινδύνους και θεωρούσε μικρό και βραχύβριο τον αντίκτυπο από μία σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε κάνει στους πελάτες της, αν και το 83% πίστευε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα προκαλούσε sell-off στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, ωστόσο η πλειονότητα ανέμενε ότι ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος και θα ξεπεραστεί.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκαλεί εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται σε μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός “έδειχνε τα δόντια του” με δρομολογημένες τις αυξήσεις επιτοκίων από τος κεντρικές τράπεζες και η απειλή ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία να είναι ορατή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο επιφυλακτικών αναλυτών.

Mε πληροφορίες από ethnos.gr

Στον επόμενο γύρο κυρώσεων πιθανός ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT διαμηνύει η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: