Σήμερα οι απολογίες των συλληφθέντων για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά: Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες [video]

File Photo Το γηροκομείο κολαστήριο στα Χανιά Screenshot via YouTube video ANT1




Οι κινήσεις του υπαλλήλου στο ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων εκείνο το μεσημέρι, στα τέλη του περυσινού Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας.

Ο νοσηλευτής πλησίασε έναν ηλικιωμένο στον διάδρομο του υπογείου, τον σήκωσε από το αναπηρικό αμαξίδιο και κατέβασε την ακάθαρτη πάνα στο ύψος των γαμπών.

Καθάρισε πρόχειρα τα περιττώματα με ένα πανί και τοποθέτησε στον φιλοξενούμενο ξανά την ίδια πάνα. Αυτή η μεταχείριση δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Παρόμοια βίντεο που εξέτασαν αστυνομικοί δείχνουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εξευτελιστικής συμπεριφοράς.

Επτά άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά κατηγορούμενα για 30 θανάτους τροφίμων του γηροκομείου και άλλες οκτώ απόπειρες, και σήμερα αναμένεται να απολογηθούν. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί δεν προκύπτει μόνο η μακρά ασιτία στην οποία υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι ή η σταθερή και αναίτια χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων, αλλά και το ακατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας και στελέχωσης της δομής.  Σε υγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021 διαπιστώθηκε σειρά παραλείψεων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις καρτέλες των φιλοξενουμένων ήταν ελλιπής η καταγραφή των ζωτικών ενδείξεων. Αν και είχε δηλωθεί ότι διέμεναν εκεί 49 άτομα, διαπιστώθηκε ότι ήταν 57, καθ’ υπέρβασιν της δυναμικότητας. Μάρτυρας κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι κατά καιρούς φιλοξενούσαν ηλικιωμένους ακόμη και στο δωμάτιο που χρησίμευε ως νεκροθάλαμος και ότι μία φορά γραφείο τελετών παρέλαβε κατά λάθος για μεταφορά άτομο που βρισκόταν εν ζωή και όχι τον νεκρό που ήταν δίπλα του.

Ακόμη, στη μονάδα δεν υπήρχε νοσηλευτής που να κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από τους δέκα υπαλλήλους οι οποίοι ήταν δηλωμένοι ως νοσηλευτές, μόνο οι επτά διέθεταν πτυχίο βοηθού νοσηλευτή από αντίστοιχες σχολές. Η έλλειψη γνώσεων και κατάρτισής τους φαίνεται και από τις συνθήκες περίθαλψης των φιλοξενουμένων. Μεταξύ άλλων, από την αστυνομική έρευνα αναφέρονται ενδεικτικά οι διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες σίτισης μιας ηλικιωμένης με ρινογαστρικό σωλήνα. Ο υπάλληλος της δομής φαίνεται ότι δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις και την τεχνική κατάρτιση, δεν τηρούσε κανένα μέτρο υγειονομικής προφύλαξης και ακουμπούσε τον πλαστικό σωλήνα στα αντικείμενα γύρω του εκθέτοντάς τον σε μικρόβια.

Από τους δέκα υπαλλήλους οι οποίοι ήταν δηλωμένοι ως νοσηλευτές, μόνο οι επτά διέθεταν πτυχίο βοηθού νοσηλευτή από αντί- στοιχες σχολές.
Σε καθημερινή βάση οι νοσηλευτές ανά βάρδια δεν ξεπερνούσαν τους τρεις, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων.

Ο νοσηλευτής που εκτελούσε τη βραδινή βάρδια συνέχιζε στο ίδιο πόστο και το επόμενο πρωί, ενώ από την επισκόπηση των καμερών ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι γινόταν μόνιμη χρήση της τακτικής της μηχανικής καθήλωσης των τροφίμων. Τους ακινητοποιούσαν, ειδικά την πλειονότητα όσων βρίσκονταν στο υπόγειο, καθ’ όλο το 24ωρο.

Έκδοση πιστοποιητικών

Μελετώντας τις κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν και την εικονική έκδοση πιστοποιητικών θανάτου από τον γιατρό ο οποίος συνεργαζόταν με τη δομή. Τον Μάρτιο του 2021 απεβίωσε μία ηλικιωμένη στη δομή. Οι κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή του θανάτου της, τη μεταφορά της στον νεκροθάλαμο, καθώς και την παραλαβή της από υπαλλήλους γραφείου τελετών. Ολο αυτό το διάστημα δεν προέκυψε κατά την αστυνομική έρευνα εμφάνιση του γιατρού για να εξετάσει την τρόφιμο και να διαπιστώσει την αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, με παρόμοιο τρόπο, χωρίς εξέταση, εκδόθηκαν και άλλα πιστοποιητικά τα οποία ανέφεραν ως αιτία θανάτου την καρδιακή ανακοπή.

Πρώην υπάλληλος της δομής, η οποία εργάστηκε εκεί για επτά χρόνια, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ήταν ενήμεροι στο γηροκομείο για την επικείμενη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και φρόντιζαν να βγάζουν εκτός κτιριακών εγκαταστάσεων τους υπεράριθμους φιλοξενουμένους. Κάποιους φέρονται να τους έκρυβαν ακόμη και στον χώρο όπου επρόκειτο να επεκταθεί η μονάδα και κάλυπταν με γυψοσανίδες τις εισόδους.

Συνεχείς είναι οι αποκρουστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση του γηροκομείο των Χανιών. Η δικογραφία των 12.000 σελίδων, οι μαρτυρίες των ηλικιωμένων αλλά και των συγγενών των θυμάτων καθώς και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν τη φρίκη που ζούσαν καθημερινά οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι μέσα στο ίδρυμα – «κολαστήριο».

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί περιγράφονται λεπτομερώς οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, οι οποίοι σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σιτίζονταν ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ οι υπεύθυνοι τους χορηγούσαν ακόμα και ψυχοφάρμακα για να τους κρατούν σε καταστολή και τους έδεναν σε κρεβάτια και αναπηρικά αμαξίδια. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονίες από πρόθεση που τελέστηκαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Το βαρύ κατηγορητήριο

Η λέξη κακοποίηση είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι μέσα στο γηροκομείο των Χανιών και περισσότερο η έλλειψη σίτισης που συνέβαινε καθημερινά θυμίζει βασανισμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το γηροκομείο:

-παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της Μ.Φ.Η., δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι

α] η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών
-οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.),
-η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί),

-η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό,
-υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους,
-η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού, ενώ επιπλέον

1ον] παρέλειπε να παρέχει τη δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.
Την ίδια ώρα εικόνες και μαρτυρίες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους έρχονται στη δημοσιότητα για το γηροκομείο – κολαστήριο στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα  πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία. Μία τέτοια φωτογραφία αποκάλυψε στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, στην οποία απεικονίζεται ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είναι εντελώς αποστεωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι.

 

Έκρυβαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα

Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου γηροκομείου ήταν μόλις για 16 άτομα ωστόσο στην πραγματικότητα υπήρχαν πάνω από 50 και κάθε φορά που γινόταν έφοδος για να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα και με γυψοσανίδες έκλειναν τους χώρους για να μην τους βρίσκουν στον έλεγχο.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr, Γιάννης Παπαδόπουλος/ethnos.gr

Ολα δείχνουν εγκληματική συμμορία στο γηροκομείο – κολαστήριο: Βρέθηκαν μετρητά, κοσμήματα και βέρες πεθαμένων τροφίμων στα σπίτια συλληφθέντων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: